Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

11 april 2003 door Mieke Beers

Praat mijn kind nog niet vanwege die val op zijn hoofd? (19 mnd)

Onze tweede dochter (bijna 19 mnd) zegt alleen nog maar "pa" en "bah". Ze hoort echter goed, want ze slaagde in één keer voor de gehoortest en ze begrijpt nagenoeg alles wat we tegen haar zeggen. We laten haar ook opdrachtjes uitvoeren om dat te testen. Dit gaat allemaal goed.

Toen ze 11 weken was, is ze met mij van de trap gevallen en van 4 treden hoog achter op haar hoofdje gevallen op een leistenen vloer. Er was toen niets aan de hand, maar nu lees ik wel eens over spraakproblemen die ook te maken kunnen hebben met stoornissen in de hersenen.

Zou die val iets te maken kunnen hebben met het feit dat onze dochter nog niet kan praten?

Antwoord

Stoornissen in de hersenen kunnen inderdaad spraakproblemen veroorzaken, maar dat soort problemen zijn meestal heel licht en moeilijk aantoonbaar. Ik denk dan ook niet dat die val iets te maken heeft met het feit dat uw dochter nog nauwelijks praat.

Hersen-stoornissen

Bij taal en spraak zijn veel hersengebieden betrokken. Taal- of spraakproblemen als gevolg van hersen-stoornissen ontstaan doordat informatie niet goed wordt doorgegeven tussen die verschillende hersengebieden. Dit soort stoornissen zijn vaak in aanleg al aanwezig en worden slechts zelden veroorzaakt door een val.

Daarbij zou je verwachten dat er na een val meer problemen zouden zijn, bijvoorbeeld met bewegen of kijken. U kunt er eens op letten of uw dochter haar mond-motoriek voldoende beheerst, bijvoorbeeld tijdens het eten of het drinken. (Zo ja, dan zou er inderdaad sprake kunnen zijn van een beschadiging in de hersenen. Zo niet, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand)

Aangezien uw dochter wel veel begrijpt, neem ik aan dat het met de informatie-overdracht tussen de verschillende hersengebieden wel goed zit, voor zover we dat op deze leeftijd kunnen beoordelen.

Niet zorgwekkend

Het feit dat uw kind van 19 mnd nog maar een paar woordjes zegt, hoeft overigens niet zorgwekkend te zijn. Zo rond deze leeftijd treedt er bij de meeste kinderen plotseling een enorme toename van de woordenschat op. We noemen dat de 'woordenschat-explosie', of de 'woordenschat-spurt'. Oftewel: wat niet is kan nog komen.

En fixeer u niet al te zeer op die leeftijd, want ook bij de woordenschat-explosie is er veel variatie tussen kinderen. Net als bij alle andere aspecten van taal-ontwikkeling. Soms laat de explosie nog op zich wachten tot het tweede jaar.

Bovendien komt de woordenschat-explosie ook niet bij álle kinderen voor; bij sommigen gaat het toch geleidelijk.

Mocht u zich ondanks mijn geruststelling zorgen blijven maken, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met een logopedist(e). Die zal dan onder andere de mond-motoriek beoordelen.