25 maart 2011 door Fleur de Lorijn

Reflux - onrustig door de Zantac? (5 mnd)

Onze zoon is nu 5 maanden oud, en krijgt sinds hij 2 maanden was Zantac vanwege reflux. Nu is hij overbeweeglijk, zit niet goed in zijn vel, wil niet in de box spelen, en drinkt zijn flesjes erg rommelig. Vooral overdag. 's Avonds gaat het beter.

Kan Zantac dit soort bijwerkingen geven?

Antwoord

In het theorie zou het kunnen, dat uw zoon zo onrustig wordt van de Zantac, maar die kans is heel erg klein. Waarschijnlijk is er dus iets anders aan de hand.

Klachten bij reflux zijn: het regelmatig teruggeven van voeding, maar ook pijn, als de slokdarm geïrriteerd (of ontstoken) raakt door het terugstromen van de (zure) maaginhoud. De slokdarm kan immers niet goed tegen dat zuur. Kinderen huilen dan vaak, zijn geïrriteerd, overstrekken zich, en slapen vaak slecht.

Zantac is een middel dat de afscheiding van maagzuur remt, zodat de slokdarm minder geïrriteerd raakt bij het terugstromen van de voeding. Als een van de bijwerkingen wordt beschreven: 'onwillekeurige bewegingsstoornissen', oftewel onrustig gedrag. Maar dat gebeurt maar zeer zelden, in minder dan 0,01% van de gevallen.

Ik denk dus eerder dat er sprake is van 'onderbehandeling', zoals een te lage dosering van de Zantac. Er kan trouwens ook een heel andere oorzaak zijn voor zijn onrust, zoals een poepproblemen (obstipatie) of een blaasontsteking. Ik raad u aan om dit te bespreken met uw huisarts.

Voor meer informatie over reflux, zie ook: Reflux bij baby’s op 24Baby.nl.

Lees ook: