Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

10 oktober 2008 door Frea Kruisinga

Regelmatig puffen - kan dat kwaad? En kun je erover heengroeien? (3½ jr)

Wij hebben een dochter van 3½ jaar. Al sinds ze 6 maanden is, moet ze regelmatig inhaleren. Standaard wordt ze eerst verkouden, en daarna begint ze binnen 2 dagen met hoesten. Aanvankelijk overdag en later ook 's nachts. Ze begint met duidelijk hoorbaar zagen, zodra de hoest de kop op steekt.

Ze gebruikt gemiddeld 3 tot 5 keer per jaar de medicijnen Salbutamol en Pulmicort, maximaal 3x per dag. Als de lichtste medicatie niet helpt, mogen wij – preventief – eerst Salbutamol en daarna (na een kwartier) Pulmicort laten inhaleren.

We vragen ons af of ze ooit van deze medicatie afkomt, en of het geen kwalijke bijwerkingen zal hebben, ook op langere termijn.

Problemen met de luchtwegen komen zowel in mijn familie als die van mijn man voor. Meestal hoeft ze maar 4 tot 6 dagen te puffen.

Antwoord

Wat u beschreef, noemen we – op deze jonge leeftijd – 'bronchiale hyperreactiviteit'. Het komt vrij vaak voor bij kinderen van deze leeftijd, en kan leiden tot perioden met vol zitten, zagen, piepen, en benauwdheid. Vaak wordt het uitgelokt door luchtweg-infecties, zoals dat ook bij uw dochter het geval is.

Veel kinderen groeien er weer overheen. Maar als het beeld blijft bestaan, spreken we van astma.

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen, die vaak gepaard gaat met allergieën. De symptomen van astma zijn:

  • piepen bij de uitademing;
  • benauwdheid;
  • vaak en langdurig hoesten.

Deze symptomen kunnen onder andere worden uitgelokt door:

  • virale luchtweg-infecties;
  • contact met iets waarvoor je allergisch bent;
  • andere prikkels, zoals rook, temperatuur-wisseling, mist, etc.

De kans dat 'bronchiale hyperreactiviteit' op jonge leeftijd uiteindelijk zal leiden tot astma op latere leeftijd, is groter in de volgende gevallen:

  • als eczeem en/of astma zich uiten in het eerste levensjaar;
  • als er allergie in de familie voorkomt;
  • als er gerookt wordt in de omgeving van het kind.

Helaas is niet te voorspellen welk kind er overheen groeit en welk kind niet.

Als er sprake is van minder dan 1 keer per week klachten, en minder dan 1 tot 2 keer per maand nachtelijke klachten, en geen klachten tussen de episodes van benauwdheid, dan spreek je van 'lichte astma'. In dat geval bestaat de behandeling (op het moment van de klachten) uit het gebruik van een kort werkend luchtweg-verwijdend middel, zoals Salbutamol.

Daarnaast kun je bij een aangetoonde allergie ervoor zorgen dat contact met datgene waar de allergie voor bestaat, wordt vermeden. Ook moet je niet roken in de omgeving van het kind.

Wanneer het gebruik van luchtweg-verwijdende middelen vaak nodig is, wordt er een ontstekingsremmend middel, zoals Pulmicort, aan toegevoegd. Het wordt gebruikt in de vorm van een zogenaamde onderhoudsbehandeling. Dat wil zeggen dat het gebruik altijd wordt voortgezet, ook als er geen sprake is van benauwdheid en piepen. Daarmee voorkom je de klachten.

Er kunnen wel bijwerkingen optreden, maar alleen bij zeer langdurig en veelvuldig gebruik en hoge doseringen. Gezien de mate waarin uw dochter deze medicatie gebruikt, zijn er dus geen bijwerkingen te verwachten.

Lees ook: