23 januari 2009 door Sanderijn van der Doef

Rode schaamstreek en papa is verdacht. Hoe moeten we daarmee omgaan? (5 jr)

Vannacht werd onze dochter (van 5 jaar) huilend wakker en ze vertelde dat ze pijn had aan haar billetjes. Ik heb haar gevraagd waar ze pijn had. Eerst noemde ze haar "poepgaatje", daarna gaf ze aan dat het haar vagina was.

Omdat ik weet dat ze soms haar lijf aan het ontdekken is, en op haar knuffel "rijdt", vroeg ik haar of ze dit de laatste tijd nog wel eens deed. Hierop antwoordde ze met ja.

Ik gaf aan dat ze dat misschien beter niet kon doen omdat ze daar best die pijn van zou kunnen hebben (haar schaamstreek is namelijk regelmatig rood).

Toen zei ze dat papa dat ook niet meer mocht doen. Ik schrok natuurlijk enorm van deze uitspraak en vroeg of papa dit vaker deed. Ze zei van wel. Ik heb haar gezegd dat ze alles tegen mama kon vertellen maar dat ze niet mocht jokken. Ze zei dat ze niet jokte.

Samen met haar heb ik haar vader gevraagd of dit het geval was en hij gaf oprecht aan dat dit absoluut niet het geval was.

Hoe kan of moet ik omgaan met het verhaal van onze dochter? Komt het vaker voor dat kinderen van deze leeftijd dit soort verhalen verzinnen?

Antwoord

Ja, het komt vaker voor dat kinderen van deze leeftijd (vooral meisjes) over dit onderwerp fantasie en werkelijkheid door elkaar halen. Zie onder andere mijn vorige artikelen daarover:

Het feit dat de schaamstreek van uw dochter vaak rood is, zegt eigenlijk niets. Dat kan overal door komen. In een aantal andere gevallen zeggen kinderen echter wel degelijk de waarheid. Het is heel lastig om erachter te komen wat waar is en wat niet.

Wat kun je doen?

Het enige wat u op dit moment kunt doen, is nog eens onder vier ogen met uw dochter verder praten over de details van het hele gebeuren. Kan ze aangeven wat, waar, wanneer, hoe vaak, op wat voor manier, etc. er gebeurd is? Ga vervolgens na of die details zouden kunnen kloppen en of haar verhaal consistent is (dus of het ene detail met het andere te rijmen valt).

Op deze leeftijd kunnen kinderen vrij gemakkelijk dingen verzinnen en zomaar eruit flappen, maar uitvoerige details geven is moeilijker. Die kun je vaak niet zomaar verzinnen. En let op: als ze wél uitvoerige details verzinnen, is dat ook geen goed teken!

Spreek verder met haar af dat als er nog eens iets gebeurt, ze dat meteen aan u vertelt.

Vervolg

Mocht de informatie die via uw dochtertje krijgt nog steeds aanleiding geven tot bezorgdheid, bespreek deze nieuwe informatie dan ook met haar vader. Maar dan zonder jullie dochtertje erbij.

Vervolgens zult u (afhankelijk van de nieuwe informatie) moeten beslissen welke acties genomen moeten worden. Maar hopelijk komt het niet zover!