1 december 2006 door Merit Tabbers

Rode vlekken en bultjes die snel opkwamen en snel weer verdwenen - wat was dat?

Mijn zoon van 2 jaar heeft een week lang last gehad van rode vlekken op zijn gezicht. Het leek wel een allergische reactie. De vlekken kwamen spontaan op, maar werden na een half uur ook wel weer minder. Daarna kwam het op een andere plek weer terug. Op zijn benen (knieën) en handen had hij kleinere bultjes (het leken muggenbulten).

Inmiddels gaat het beter, maar ik vraag me wel af wat het is geweest.

Antwoord

Ik denk dat uw zoon last had van 'urticaria' oftewel galbulten. Over het algemeen kunnen ze behoorlijk jeuken.

Galbulten zijn rode vlekken die vaak wat vocht bevatten. Ze kunnen klein zijn maar ook samenvloeien tot grotere vlekken. Binnen enkele minuten zijn ze zichtbaar en vervolgens verdwijnen ze weer vrij snel. Meestal na 30 minuten, zoals bij uw zoon, maar soms na wat langere tijd.

Galbulten kunnen tal van oorzaken hebben, maar de overeenkomst is dat in alle gevallen het stofje histamine vrijkomt. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • druk op de huid (door stoten of wrijven);
  • kou of juist warmte;
  • infecties;
  • voedingsmiddelen;
  • insectenbeten;
  • geneesmiddelen.

Vaak denkt men dat er sprake is van een allergie, zoals u zelf ook al vermoedde, maar hoe dat precies zit is nog niet helemaal duidelijk.

Meestal is er geen behandeling nodig, omdat galbulten meest kort aanwezig zijn en vanzelf weer weggaan. Is er sprake van jeuk, dan kan mentholpoeder (of mentholzalf) soms helpen. Een enkele maal is er een antibioticum nodig (bij bacteriële infecties) of een anti-histaminicum. Dat soort medicatie krijg je via de huisarts.

Lees ook: