Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 oktober 2009 door Nanny Gortzak

's Avonds soms 2 uur achter elkaar drinken?! (7 wkn)

Onze dochter is nu 7 weken. Ik geef uitsluitend borstvoeding. De meeste tijd loopt dit prima, maar soms heeft ze 's avonds een periode van wel 2 uur achter elkaar dat ze de borst blijft vragen. Ze zuigt dan ook gedurende 2 uur, maar ik kan mij moeilijk indenken dat ze ook 2 uur drinkt.

Telkens wanneer ze even stopt, en ik haar van de borst af haal (of als ik dat probeer), begint ze te huilen en op haar handje te zuigen, waardoor ik ervan uit ga dat zij nog honger heeft. Opnieuw aan de borst begint zij ook terug te zuigen. Een tutje wil zij niet.

Moet ik haar zo lang laten drinken of haar na een tijd gewoon laten huilen?

Antwoord

Het drinkpatroon dat uw dochter laat zien, komt veel voor. Talloze moeders zullen het herkennen. Overdag en 's nachts drinkt de baby dan regelmatig, maar een of twee maal per dag lijkt hij continu aan de borst te willen.

Meestal gebeurt dit 's avonds. Gelukkig maar, want voor de meeste moeders is dat het moment waarop ze even lekker met de baby kunnen zitten, zonder meteen weer iets te moeten doen.

Clustervoeden

Dit patroon van continu willen drinken (of telkens een paar minuten drinken gevolgd door een korte pauze), wordt 'clustervoeden' genoemd. Soms valt de baby gedurende het clustervoeden een paar minuten in slaap.

Een clustervoeding is eigenlijk: elke voeding waarvan niet echt een begin en een einde is vast te stellen.

Moeders die het idee hebben dat hun baby al wekenlang regeldagen heeft, hebben waarschijnlijk een baby die een of meer clustervoedingen per dag wil hebben. Op zich is daar helemaal niets mis mee; u kunt het gewoon laten gebeuren.

Te weinig melk? Niet voedzaam genoeg?

Moeders die het verschijnsel 'clustervoeding' niet kennen, zijn vaak bang dat ze te weinig melk hebben. Dat hoeft niet zo te zijn.

Als een moeder weet dat ze voldoende melk heeft, maar toch onzeker is door het clustervoeden, dan wordt al gauw gedacht dat haar melk niet voedzaam genoeg is. Ook dat is niet zo.

Vaker achter elkaar kleine beetjes drinken geeft vette melk. Dat is handig, want wat vettere melk verteert wat trager, en kan daarom leiden tot een langer slaapje aan het begin van de nacht.

Echt drinken of alleen maar zuigen

De baby kan echt drinken tijdens een clustervoeding, maar ook gewoon aan de borst zuigen omdat dat prettig voor hem is.

Maar voor de moeder is dat niet altijd zo fijn. Een oplossing kan zijn om regelmatig van borst te wisselen.

Maak het jezelf gemakkelijk

U kunt het voor uzelf prettig maken tijdens het clustervoeden, door uzelf in een prettige stoel of lekker op de bank te installeren, met wat te eten en te drinken erbij.

Een boek lezen of een mooie film kijken kan ook prima gecombineerd worden met clustervoeden. U zult dan merken dat het ook voor uzelf een ontspannend moment van de avond kan zijn.

Knusse uurtjes

Sommige baby's blijven lang clusteren, of kunnen het moment van clusteren wisselen over de dag. Andere baby's hebben alleen tijdens de eerste paar maanden een periode dat ze clustervoeden, waarna de behoefte afneemt.

U zult merken dat u die knusse uurtjes op de bank met de baby zult gaan missen, als ze er niet meer zijn...