14 februari 2006 door Merit Tabbers

Scheurtjes in de anus, wat doe je daaraan? (11 mnd)

Mijn zoontje van 11 maanden heeft twee fissuurtjes [scheurtjes - red.] in zijn anus. Hij krijgt al 3 maanden lactulose en lidocaine 3%. Desondanks gilt hij het elke dag uit van de pijn. Volgens mij heeft het ook geen tijd om te genezen. De huisarts zegt dat ik gewoon door moet gaan met de lactulose en de lidocaine.

Mijn vragen: kan er een andere oorzaak voor die fissuren zijn dan harde poep? En hoe lang duurt zoiets? Zijn ontlasting is overigens wel soepel met die lactulose.

Moet ik met hem naar een kinderarts of zou die hetzelfde zeggen als mijn huisarts?

Antwoord

Fissuren kunnen echt hardnekkig zijn, en zeer lastig te behandelen. Wat dat betreft is het niet zo vreemd dat uw probleem al zo lang duurt en dat er nog zo weinig verbetering te zien is.

Misschien is de poep toch nog te hard, waardoor hij elke keer weer langs de fissuur schuurt en dus irriteert. Ik raad u aan om dit te bespreken met uw huisarts.

Het gesprek met uw huisarts kan twee dingen opleveren:

  • als de poep nog steeds te hard is, kan de obstipatie-behandeling (op dit moment: met lactulose) geïntensiveerd worden;
  • als de poep voldoende soepel is (zoals u zelf al suggereerde), kan de huisarts nog een andere zalf proberen. Namelijk: iso-sorbide-dinitraat-vaseline-creme.

Sterkte!

Lees ook: