5 november 2010 door Justine Pardoen

Seksuele spelletjes met een ouder kind - wat te doen? (5 en 11 jr)

Mijn zoon van net 5 was samen met zijn vriendje van ook net 5 in de speeltuin. Hij is door een jongen van ongeveer 11 jaar gevraagd om het 'berenhol' te komen bekijken. Nu blijkt dat die jongen aan mijn zoon zijn piemel getrokken heeft en eraan heeft gezogen. Mijn zoon zei dat hij dat niet wilde, maar dat die grote jongen gezegd had 'dat het moest' en dat 'hij hem anders kwam halen'. Ook heeft mijn zoontje gezegd dat hij niet als eerste wilde, maar ook dat moest. Of hetzelfde ook bij zijn vriendje gebeurd is, is niet helemaal duidelijk.

Op mijn vraag of die jongen ook zijn piemel uit zijn broek had gedaan, antwoordde mijn zoontje dat dat niet het geval was. Ik heb tijdens het omkleden aan mijn zoon gevraagd of die jongen echt aan zijn piemel gezeten had en toen kreeg ik bovenstaand verhaal.

Ik heb gezegd dat zijn piemel van hem is en dat niemand daar zomaar aan mag komen. En dat als er nog eens iemand aan zijn piemel wil komen, hij dat dan snel aan mij moet komen vertellen.

Ik wil het zeker niet groter maken dan het is, maar ook niet kleiner. Ik ben er zelf in ieder geval behoorlijk door van de kaart. Hebben jullie nog tips?

Antwoord

We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit veel indruk op u heeft gemaakt, maar zolang uw zoontje er zelf geen last van heeft, geen opmerkelijk gedragsveranderingen vertoont (zoals agressief of juist teruggetrokken gedrag), niet slechter is gaan slapen, geen terugval heeft gehad in zindelijkheid, niet is gaan bedplassen, etc. hoeft u zich geen zorgen te maken. Wat er is gebeurd is vervelend, maar geen ramp.

In ieder geval is het heel goed dat u gezegd heeft dat de piemel van uw zoontje van hemzelf is, en dat hij vervelende dingen altijd aan u kan vertellen.

U had daar nog aan kunnen toevoegen dat het op zich niet erg is als kinderen seksuele spelletjes met elkaar doen, zolang het leeftijdsverschil maar niet te groot is (niet meer dan ca. 2 jaar) en zolang er geen dwang wordt gebruikt.

Dit zijn de spelregels:

  • alleen met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd;
  • elkaar nooit dwingen tot dingen die een van beiden niet wil;
  • nooit dingen doen die je zelf niet wilt;
  • elkaar geen pijn doen;
  • geen voorwerpen in elkaars lichaamsopeningen steken.

Nu is het natuurlijk wel heel lastig om "nee" te zeggen tegen een jongen die zoveel ouder is. Maar je kunt het wel leren. We raden u daarom aan om samen het volgende boekje te lezen:

Nee! - een boek over Nee en Ja zeggen

door: Sanderijn van der Doef

uitg. Ploegsma, 2009