Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 mei 2010 door Frea Kruisinga

Slecht slapen na ziekenhuis-opname. Wat kunnen we doen? (7½ mnd)

Ons zoontje (nu 7½ maand oud) heeft 2 weken in het ziekenhuis gelegen met hersenvliesontsteking. Dit is nu ongeveer 1½ maand geleden. Het is allemaal heel heftig geweest en ook kantje-boord.

Sinds hij thuis is, slaapt hij heel slecht. We proberen van alles, maar eigenlijk helpt niks. Hierdoor komen we zelf ook niet toe aan onze rust-verwerking.

Wat kunnen we hieraan doen? Mag hij eventueel iets van slaapmedicatie, of zijn er andere therapieën?

Antwoord

Zo te horen is uw zoontje heel erg ziek geweest, mogelijk zelfs met een opname op de (kinder-) intensive-care, omdat u zei dat het kantje-boord was.

Na zo'n ernstige ziekte, en gezien de enorme impact van een opname (zeker als dat op de intensive care was), is het heel gebruikelijk dat een kind niet meteen weer in zijn oude ritme doorgaat als hij eenmaal weer thuis is.

Slecht slapen kan dan het gevolg zijn. Helaas is daar weinig aan te doen. Bij kinderen wordt in principe nooit slaapmedicatie voorgeschreven. En zeker niet onder de leeftijd van 1 jaar, vanwege het risico op wiegendood.

Het enige wat je kunt doen, is:

  • zo veel mogelijk regelmaat hanteren;
  • je geduld bewaren;
  • hulp inschakelen van familie, vrienden en bekenden.

Daarnaast moet u het probleem natuurlijk ook bespreken met de behandelend arts. Die weet alles van uw zoontjes ziektegeschiedenis, en kan nagaan of er misschien nog een andere oorzaak kan zijn voor zijn onrust. De arts kan u ook helpen bij het zoeken van hulp of begeleiding.

Lees ook: