Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

20 maart 2002 door Mieke Beers

Slist mijn zoon door een te korte tongriem? (2 jr)

Onze zoon van 23 maanden begrijpt al veel en zegt wat een-lettergrepige woorden. Maar als hij andere dingen duidelijk wil maken, lijkt hij wel te slissen. Zou dit te maken kunnen hebben met een te korte tongriem?

Antwoord

Uw zoon is op een leeftijd waarop het nog moeilijk is om klanken heel precies uit te spreken. Slissen kan dus goed voorkomen op deze leeftijd.

In de woordjes die hij kan zeggen, gebruikt hij waarschijnlijk al veel verschillende klanken. Toch zal de uitspraak van veel klanken nog niet stabiel zijn. Dat komt doordat het uitspreken van klanken een precieze afstemming vereist van de verschillende mondspieren, de tongspieren en de kaakstand.

Sommige klanken (waaronder P, M, H en W) zijn eenvoudiger uit te spreken dan andere. Tot op de leeftijd van 4 jaar kan een kind nog moeite hebben met het precies uitspreken van bijvoorbeeld de S, de L en de R.

Korte tongriem

Wanneer er sprake is van bijkomende problemen, zoals een te korte tongriem, dan zal het uiteraard lastiger worden om de juiste uitspraak te leren.

Dat geldt vooral bij klanken waarbij de tong heel precies geplaatst moet worden, zoals bij de S, de Z, de T en de D. De tongpunt moet zich dan verheffen en tegen de bovenrand van de tanden geplaatst worden.

Als de tongriem te kort is, lukt dat niet, en zal de tong tussen de tanden doorglippen. De lucht ontsnapt dan via de zijkanten van de tong en hierdoor ontstaat het slisgeluid.

Oefeningetjes

Slissen komt echter ook voor wanneer de tongspieren te slap zijn. Om in dat geval de tongspieren te versterken, zijn er verschillende oefeningetjes mogelijk, zoals:

  • klakken met de tong of smakgeluiden maken
  • het aflikken van een bordje met bijvoorbeeld vla of hagelslag (of doen alsof)
  • het aflikken van een lang voorwerp, zoals een lollie of een ijsje (of doen alsof)
  • met de tongpunt de neus proberen te raken
  • 'tanden poetsen' met de tong.

Let echter wel op dat bij een te korte tongriem deze oefeningen te moeilijk zullen zijn. Als een te korte tongriem het spreken in de weg blijft staan, is het verstandig om hierover contact op te nemen met de huisarts, om na te gaan wat eraan gedaan kan worden.