Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

12 december 2003 door Lya Mac Donald

Snoep en chips op het kinderdagverblijf?

Onze dochter is bijna 15 maanden en gaat 3 dagen per week naar een kinderdagverblijf. Thuis krijgt ze nog geen koekjes en snoep. In het schriftje dat onze dochter meekrijgt naar het KDV, hebben wij ook duidelijk gezet dat wij niet willen dat zij snoep of koekjes krijgt. Het beleid van ons kinderdagverblijf is volgens mij ook dat er niet gesnoept wordt.

Toch krijg ik steeds de vraag of onze dochter al snoep en koek mag, als dit getrakteerd wordt door een van de andere kinderen. En of zij dan wel chips mag. (Een kind van nog geen 15 maanden aan de chips, moet dat nou?!) De leidsters vinden het zielig dat onze dochter dan niet mee zou mogen snoepen.

Wij vinden dat er überhaupt niet op snoep en koek mag worden getrakteerd. Tijdens het intake-gesprek dat wij hadden vlak voor de eerste keer dat onze dochter mocht komen, is ons ook gezegd dat het beleid is dat er niet gesnoept wordt op het KDV.

Wat raadt u ons aan te doen? Zelf vind ik dat als een KDV beleid heeft dat er niet gesnoept wordt, dit beleid ook actief uitgevoerd en uitgedragen moet worden. Nu worden wij met een probleem opgezadeld dat eigenlijk helemaal geen probleem hoeft te zijn als het KDV haar eigen beleid naleeft.

Antwoord

U heeft helemaal gelijk en u kunt hier de leidsters op aanspreken.

Op kinderdagverblijven moet nauwkeurig met tussendoortjes worden omgegaan. Het kinderdagverblijf van uw dochtertje hanteert daarvoor het beleid dat er niet gesnoept wordt. Tijdens het intake-gesprek werd aan u verteld wat de regels zijn, en voor u gaven die regels zekerheid en duidelijkheid. U vond het prettig dat uw eigen beleid (thuis) overeen kwam met het beleid van het kinderdagverblijf.

Maar nu blijkt de praktijk heel anders te zijn, omdat niet alle ouders zich aan de regels houden. Met als gevolg dat het mis gaat. Want als er snoep wordt uitgedeeld, willen alle kinderen natuurlijk meedoen. Samen eten en samen snoepen is immers een sociaal gebeuren waarbij je niet zomaar kinderen kunt uitsluiten. Die begrijpen daar niets van.

Ik adviseer u dan ook om in overleg te gaan met de leidsters. Ze kunnen alle ouders nogmaals attenderen op het beleid van het kinderdagverblijf, bijvoorbeeld via de nieuwsbrief. Er zijn voldoende gezonde hapjes zonder suiker.