29 mei 2009 door Frea Kruisinga

Snurken en slecht slapen - wat moeten we doen? (5 jr)

Onze dochter van 5 jaar, snurkt echt ontzettend hard. Zo hard dat wij haar beneden of in onze eigen slaapkamer kunnen horen. Dit gaat de hele nacht door. Ook heeft zij het idee dat haar neus constant dicht zit en ze maakt hierbij ook rare geluiden. Haar mond hangt altijd open. Zodra ze hem dicht doet, snakt ze naar adem.

We zijn al meerdere malen ermee naar de huisarts geweest. Die bevestigt dat ze heel grote keelamandelen heeft, maar zegt dat ze geen voorstander is om ze eruit te halen en dat onze dochter er vanzelf overheen groeit.

Maar nu slaapt ze er ook slecht door. Ze is veel wakker van haar eigen gesnurk, heeft vaak een droge keel, etc. Wat nu te doen?

Antwoord

Als iemand snurkt, betekent dat dat de luchtweg belemmerd is. Dat kan bijvoorbeeld bij een verstopte neus, zoals bij uw dochter.

Een veel voorkomende oorzaak bij kinderen is een vergrote neusamandel. Een andere mogelijke oorzaak voor een chronisch verstopte neus is een allergie.

KNO-artsen zijn tegenwoordig erg terughoudend met het verwijderen van amandelen omdat ze bij de meeste kinderen na verloop van tijd inderdaad vanzelf kleiner worden. Dit beleid wordt dus ook overgenomen door uw huisarts.

Het kan echter voorkomen dat de belemmering in de luchtwegen door een vergrote neusamandel en/of keelamandel zodanig is dat een kind gedurende enkele seconden stopt met ademen (het snurken stopt dan even), waarna er naar lucht wordt gehapt en het snurken weer doorgaat. Met als gevolg: een slechte nachtrust, en moeheid overdag. Zo'n situatie is wel een reden om in te grijpen.

Zo te zien is dit het geval bij uw dochter. Ik zou dus een verwijzing naar een KNO-arts vragen. Een eventueel onderzoek naar allergie kan overigens door de huisarts zelf worden gedaan.

Lees ook: