Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

28 maart 2008 door Nanny Gortzak

Sterk wisselende kolfproductie - krijgt mijn kind wel genoeg? (19 wkn)

Ik heb een zoontje van 19 weken oud, die alleen borstvoeding krijgt. Soms duurt de toeschiet-reflex te lang en drinkt hij misschien niet veel of niet genoeg.

Ik werk fulltime maar ik mag wel flexibel werken. Daardoor ben ik dagelijks een paar uur thuis en een paar op kantoor.

De uren dat ik thuis werk, probeer ik ook te gebruiken om te kolven of om hem te voeden. Soms kan ik wel 200-240 cc afkolven en soms maar 120 cc.

Mijn vraag is: krijgt hij wel genoeg binnen als hij maar 120 cc drinkt? Of moet ik alvast beginnen met bijvoeden (flesvoeding)? Zelf wil ik dat niet. Bij mijn dochter ben ik pas met 6 maanden begonnen met bijvoeden, en bij mijn zoontje wil ik dat ook.

Antwoord

De basisregel is: als uw zoon tevreden is na de voeding, dan is dat voldoende. Hoeveelheden op zich zeggen namelijk niet zoveel; het kan bijvoorbeeld best zijn dat de kleinere hoeveelheid melk die u kolft, veel vetter is dan de grotere hoeveelheid. In dat geval krijgt hij toch ongeveer dezelfde hoeveelheid energie binnen, en daar gaat het tenslotte om.

Vetgehalte

Het vetgehalte van de afgekolfde melk is op het oog te bepalen door de melk een tijdje te laten staan. De bovenste, gelige laag is het deel van de melk waar het vet in zit. Het heldere deel eronder is het deel van de melk waar weinig vet in zit.

Als u het idee heeft dat er niet veel verschil is in vetgehalte tussen de ene kolfopbrengst en de andere, dan kan het zijn dat de melk niet optimaal toeschiet op het moment dat u minder kolft. In dat geval helpt het om voor meer ontspanning te zorgen tijdens het kolven.

Ontspanning bij het kolven

U kunt ontspannen door het uzelf naar de zin te maken:

  • neem iets te eten;
  • neem iets te drinken;
  • neem iets te lezen;
  • zet een lekker muziekje op.

Aanvullende tips

Misschien kunt u wat extra kolven in de avond, zodat u bij twijfel uw zoon nog extra melk kunt geven overdag.

Ook kunt u proberen om meer te voeden voor u gaat werken, én weer vanaf het moment dat u klaar bent met uw werk. Zo krijgt uw zoon over de hele dag genomen toch voldoende melk binnen.

Succes ermee!