8 november 2002 door Sanderijn van der Doef

Stok tussen de billen - gaat dat te ver of niet? (5 jr)

Mijn zoontje is 5 jaar en werd door zijn vriendje van 9 jaar met een stok in zijn billen gestoken. Hij is meerdere malen met dwang op hem gaan liggen en hij laat regelmatig de kinderen hun onderbroek uittrekken, ook andere kinderen.

Ik ben naar de huisarts gegaan. Deze reageerde heel gemakkelijk hierover; het was overigens een vervanger.

Hij zag wel dat mijn zoontje een scheurtje in zijn bil had, maar zei daarop dat het wel meeviel en dat hij voortaan niet meer met stokken mocht spelen. Waarop mijn zoontje zei: "Ja, maar ik wilde dat helemaal niet. Hij deed dat gewoon".

Verder wil ik laten weten dat ik hier maar weinig hulp in krijg. En ik kan me niet voorstellen dat dit gewoon seksueel onderzoek is tussen kinderen. Dit gaat me toch echt iets te ver.

Antwoord

Kinderen die elkaars geslachtsdelen aanraken, willen ook wel eens voorwerpen bij elkaar tussen de billen of in de vagina stoppen. Dat is iets wat je altijd moet verbieden! Het kan pijn doen en het kan verwondingen geven. Daarom is het iets wat gewoon niet mag. Dat kun je kinderen echter heel goed uitleggen.

Temperatuur opnemen?

Sommige kinderen hebben de neiging om dingen in elkaars lijf te steken wel eens als ze doktertje spelen. Bijvoorbeeld omdat ze elkaars temperatuur willen opnemen.

Je kunt kinderen in zo'n geval gewoon vertellen dat ze best de temperatuur mogen opnemen, maar voeg daar dan aan toe: "Doe maar net alsof. Dus géén voorwerpen in elkaars billen of vagina steken."

Basisregels overtreden

U heeft volkomen gelijk dat hetgeen er bij uw zoontje is gebeurd niet goed is. Er zijn maar liefst drie basisregels overtreden:

  • een stok in de billen mag niet;
  • elkaar pijn doen of verwonden mag niet;
  • je mag geen dingen doen die de ander niet wil.

Met name dat laatste punt kan makkelijk ontstaan wanneer er sprake is van een leeftijdsverschil. (Het leeftijdsverschil leidt tot een machtsverschil.)

Vandaar dat er ook nog een vierde regel is waar kinderen zich aan moeten houden, en die bij uw zoontje overtreden is:

  • geen seks-spelletjes tussen kinderen van ongelijke leeftijd.

Melden bij de ouders

De lauwe reactie van de dokter is onbegrijpelijk. Het jongetje van 9 moet hier beslist op aangesproken worden. U kunt dat zelf doen, maar ik zou het voorval óók melden bij zijn ouders met het verzoek om hierover met hun zoon te praten.

Als u en zijn ouders er niets van zeggen, gaat het jongetje gewoon door met dit gedrag. Misschien ook bij andere kinderen. En dat moet voorkomen worden.

Instrueren en prijzen

Vertel ook uw eigen zoontje dat de dingen die het vriendje heeft gedaan niet mogen. Voeg daaraan toe dat hij geen schuld hieraan heeft en dat hij "Nee, dat ik wil niet" moet zeggen als het vriendje weer zoiets wil.

Vraag ook of uw zoontje het aan u vertelt, als er weer zoiets gebeurt. En prijs hem voor het feit dat hij dat nu ook heeft gedaan!