Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

6 juni 2002 door Nanny Gortzak

Tandjes in de tepel - wat valt daaraan doen? (7½ mnd)

Mijn zoon is 7½ maand oud en heeft ondertussen twee tandjes. Tijdens het zogen bijt hij echter hard in mijn tepels. Hij speelt er als het ware mee en hij trekt eraan met z'n tanden.

Hij heeft nog niet genoeg gedronken, omdat het al begint aan het begin van de voeding. Wat kan ik hieraan doen?

Antwoord

Uw vraag over problemen met tandjes tijdens het borstvoeden zal veel moeders bekend voorkomen. Het trekken met de tanden aan de tepel wordt door moeders wel omschreven als "trekdrop". Leuk voor de moeder is dat niet! Maar er valt wel wat aan te doen.

Wat is er aan de hand?

Als kinderen tanden krijgen, kan het zijn dat ze daar last van hebben. Dat kan een hele tijd vóór het doorbreken al beginnen. En het kan ook nog een hele tijd erna doorgaan.

Het kind moet wennen aan de tanden, en dus uitproberen wat je ermee kunt doen. Borstgevoede kinderen kunnen dan soms de tepels van hun moeder als bijtring gaan gebruiken.

Wat is eraan te doen?

Blaffende honden bijten niet, en drinkende baby's ook niet. Dat is praktisch gezien namelijk onmogelijk, omdat de tong over de ondertanden heen ligt. En in de regel komen eerst de ondertanden door.

Voor veel baby's is het voldoende dat de moeder goed oplet of er nog gedronken wordt. Zodra de baby stopt met drinken, maakt de moeder de baby los van de borst, voordat er gebeten kan worden. Meestal leren baby's op die manier snel dat ze niet mogen bijten.

Wat is er nog meer aan te doen?

Het probleem dat hier beschreven wordt, speelt echter ook aan het begin van de voeding. Dan kan het zijn dat uw zoontje ergens last van heeft:

  • Komt er misschien nóg een tandje door? Dan kan het soms helpen om stevig met een vinger het tandvlees te masseren. Een koele bijtring of een nat washandje vinden de meesten ook lekker en prettig.
  • Heeft de baby misschien een verstopte neus, waardoor hij niet goed kan drinken? Dan is het belangrijk het neusje goed open te houden.
  • Duurt het wat lang voor de toeschiet-reflex komt en gaat de baby daarom met de tepel spelen? Dan kan het helpen om alvast wat melk met de hand uit de borst te drukken, zodat de baby meteen wat proeft en daardoor beter zuigt, in plaats van speelt.

En een tip tot slot: een beetje druk uitoefenen op de borst met de volle hand tijdens het drinken zorgt ervoor dat de melkstroom snel genoeg blijft om de baby door te laten drinken.

Gelukkig weten de meeste baby's en moeders wat wel of niet werkt tegen de tijd dat de boventanden doorkomen.