4 september 2009 door Frea Kruisinga

Tips voor 's nachts doorslapen? (12 wkn)

Hebben jullie nog een tip om onze dochter van bijna 12 weken te laten doorslapen? Het is een grote schat en doet het prima, alleen doorslapen lukt nog niet.

Om haar te laten doorslapen geven we haar op advies van het consultatiebureau nu 6 flessen overdag. Daarvoor waren dat er 5. 's Nachts komt ze altijd zelf nog voor een fles. Dus drinkt ze nu elke dag 7 keer een fles van gemiddeld 120 cc. Maar ook door 6 flessen overdag te geven wil ze nog niet doorslapen.

Hebben jullie eventueel nog een andere tip om haar te laten doorslapen? De tijden van haar flessen zijn: 6.30, 9.45. 13.00, 16.30, 20.00 en 23.30 uur. Na haar fles van 20.00 uur slaapt ze als een blok. We moeten haar dan wakker maken voor haar laatste fles van 23.30 uur. 's Nachts minder geven lukt niet echt want ze gaat heel erg huilen als we stoppen. Ze heeft echt honger als ze wakker wordt 's nachts want die fles 's nachts gaat bijna altijd leeg.

Ik heb gelezen dat het eventueel kan helpen om de voeding van de laatste fles iets dikker te maken. Maar ze heeft erg veel last van darmkrampjes, dus vraag ik me af of die hierdoor erger kunnen worden.

Antwoord

Het is niet ongebruikelijk dat een kindje van deze leeftijd nog niet doorslaapt. Vaak blijven de succesverhalen van andere ouders hangen, waarbij baby's al na een paar weken doorslapen. Maar er zijn er veel die dat pas veel later doen! De baby gaat dat uiteindelijk zelf regelen.

Toch zijn er wel een paar dingen die je als ouders kunt doen.

Ten eerste: zorg dat je kind al gedurende de dag alle voeding binnenkrijgt die het nodig heeft.

Opvallend is wel dat uw kindje op de leeftijd van 12 weken nog 6 flessen krijgt (of 7 flessen, met de nachtfles erbij). Het is namelijk gebruikelijk om de hoeveelheid melk per fles geleidelijk op te voeren en het aantal flessen geleidelijk te verminderen naar 5 of zelfs 4 flessen. Het voordeel daarvan is dat er overdag ook wat langere voedingspauzes zijn waar uw kindje dan aan went. Voor de nacht wordt er dan ook een grotere fles aangeboden, zodat het kind de kans krijgt om daar wat langer plezier van te hebben.

Ten tweede kun je inderdaad overwegen om de laatste fles wat dikker te maken, bijvoorbeeld met rijstebloem. Het is een kwestie van uitproberen of ze dan meer last krijgt van haar buikkrampjes. En soms wordt de ontlasting wat dikker, waar ze ook last van kan krijgen.

Tot slot nog een paar aanvullende tips:

  • als uw baby overdag wakker is, wees er dan actief mee bezig, door middel van praten, zingen en spelen. Zorg voor een lichte omgeving met normale geluiden;
  • slaapjes overdag zijn nodig, maar laat uw baby dan niet te lang achter elkaar slapen;
  • reageer 's nachts niet op elk geluidje van de baby; soms valt hij of zij na een tijdje toch weer in slaap;
  • als u 's nachts een fles geeft, maak er dan géén gezellig boel van. Dus: niet praten, de lichten gedimd houden, en de baby na de fles meteen weer terug in bed leggen.
Lees ook: