26 april 2004 door Lissy de Ridder

Twee blaasjes op de neus - is dat waterpokken of koortslip? (2 jr)

Onze dochter van 2 jaar heeft sinds vier dagen hoge koorts (ruim 40 graden) en heeft twee flinke blaasjes op haar neus, die inmiddels open zijn gekrabt. Ze is er erg ziek van. Ook heeft ze last van haar neus en mond. Ze heeft veel speeksel en ze wil niet eten of drinken.

Eerst dachten wij aan waterpokken, maar er komen geen nieuwe bij. Kan dit een eerste infectie van het herpes-virus zijn? Of verloopt waterpokken ook wel eens zo heftig met maar twee pokken?

Met andere woorden: wat is het verschil in symptomen van beide virussen?

Antwoord

De ziekte 'waterpokken' wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex type 1 virus. Dit zijn allebei herpes-virussen; in feite zijn het broertjes van elkaar.

Bij een waterpokken-infectie ontwikkelen zich blaasjes die verspreid zijn over het hele lichaam. Klassiek voor een waterpokken-infectie is dat een deel van de blaasjes al is ingedroogd en korstjes zijn geworden, terwijl elders op het lichaam nog nieuwe blaasjes ontstaan. Afhankelijk van de ernst van de infectie kan er sprake zijn van slechts een paar blaasjes tot juist heel veel.

Bij een koortslip zitten er blaasjes in en rondom de mond (op de neus kan ook) die zeer pijnlijk zijn. Vaak is het mondslijmvlies rood, gezwollen en makkelijk bloedend. Eten en drinken is ook pijnlijk.

Bij beide infecties is er sprake van koorts, ziek zijn en geïrriteerd zijn. En allebei gaan ze – bij verder gezonde kinderen – meestal vanzelf over. Eventuele complicaties, zoals dreigende uitdroging of het geïnfecteerd raken van de blaasjes, moeten echter wel behandeld worden door een arts.

Al met al denk ik dat er bij uw kind sprake is van een koortslip. Beterschap!

Lees ook: