23 januari 2004 door Lissy de Ridder

Twee maal een nierbekken-ontsteking - is dat toeval? (4 mnd en 15 mnd)

Met 4 maanden kreeg mijn dochtertje een nierbekken-ontsteking. Er is toen verder onderzoek gedaan (een echo), maar er werd niks gevonden. Met 15 maanden kreeg ze het weer.

Mijn vraag: is de kans groter dat ze het wéér krijgt, nu ze het al twee keer heeft gehad, of was het gewoon puur toeval?

Antwoord

Twee keer een urineweg-infectie bij een meisje onder de 2 jaar kán toeval zijn, maar er kan ook een onderliggende oorzaak zijn. Alles is mogelijk.

Omdat herhaalde urineweg-infecties (respectievelijk nierbekken-ontstekingen) de nieren kunnen beschadigen, is het verstandig om door een kinderarts te laten nakijken of er een onderliggende oorzaak is. Dit gebeurt door het maken van een echo van de nieren en een mictiecystogram.

Een mictiecystogram is een onderzoek waarbij er een catheter (buisje) in de blaas wordt gelegd. Vervolgens wordt er een contrast-vloeistof in de blaas gespoten, via de catheter. Door middel van röntgen-opnames wordt dan de blaasvulling bekeken.

Met dit onderzoek kun je zien of er urine terugvloeit in de ureteren (de urineleiders van de nieren naar de blaas), of dat er misschien sprake is van een blaas-residu (een restantje plas doordat de blaas niet goed wordt leeggeplast). Beide afwijkingen verhogen de kans op urineweg-infecties.

Om dit soort infecties te voorkomen, kan gestart worden met antibiotica in een lage dosering, de zogeheten urineweg-profylaxe (profylaxe betekent voorbehoedmiddel).

Kortom: als er sprake is van urineweg-infecties op jonge leeftijd, is het verstandig om aanvullend onderzoek te laten doen. Een echo van de nieren en de blaas, plus een mictiecystogram.

Lees ook: