20 december 2002 door Nanny Gortzak

Tweeling aan de borst én zwanger. Trekt mijn lichaam dat wel? (8½ mnd)

Ik heb een tweeling van 8½ maand die ik nog borstvoeding geef:

- 1 volledige ochtend-voeding;

- 1 voeding na het brood eten;

- 1 voeding voor het naar bed gaan.

Nu heb ik al gelezen dat dit geen probleem geeft bij één baby. Maar hoe zit het bij twee baby's? En kan mijn nieuwe zwangerschap hieronder leiden? Is er meer kans op een miskraam? Kortom: trekt mijn lichaam dit alles?

Antwoord

Uw eerste vraag is of het een probleem is om een tweeling drie maal per dag te voeden. Het antwoord daarop luidt: nee, dat hoeft beslist geen problemen te geven. Uw melkproductie blijft afgestemd op de vraag; in dit geval de vraag van twee baby's.

Minderen

Er kan wél een probleem ontstaan wanneer u een voeding zou laten vallen. Omdat de vraag bij een tweeling ongeveer twee maal zo groot is als bij één baby, is het laten vallen van één voeding meteen een ingrijpende gebeurtenis. Ter voorkoming van verstopte melkkanalen en borstontsteking is het dus zaak om nóg geleidelijker te minderen.

Omdat u al een paar voedingen heeft laten vallen, weet u al wat u kunt verwachten. De mogelijkheid bestaat dat er verschil in interesse in de borst ontstaat bij de baby's. Ook hier zal de productie zich echter bij aanpassen.

Borstvoeding en zwangerschap

Uw tweede vraag betreft de combinatie zwangerschap en borstvoeding. Geeft dat een verhoogde kans op een miskraam? Dat hangt ervan af.

Als u geen achtergrond heeft met herhaalde miskramen, dan is er ook geen reden om aan te nemen dat er een verhoogde kans op een miskraam is bij het geven van borstvoeding.

Soms wordt aangeraden om te stoppen met voeden als er een achtergrond is met een vroeggeboorte. Ik weet niet of dat in uw geval zo is: veel tweelingen worden vaak eerder geboren dan bij de normale 40 weken.

Als u van één baby in verwachting bent, en als er geen vermoeden bestaat dat deze baby te vroeg geboren wordt, dan is het waarschijnlijk geen probleem om te blijven voeden. U kunt dat bespreken met uw arts of verloskundige.

Voeding

Wel moet u er goed op letten dat u voldoende eet en dat uw voeding van goede kwaliteit is (zoals trouwens voor elke zwangere geldt). Ook dit is een onderwerp dat u kunt bespreken met uw arts of verloskundige. U kunt bijvoorbeeld in onderling overleg nagaan of het zinvol is om een vitaminen- en mineralen-preparaat te gebruiken, dat geschikt is voor zwangeren.