7 september 2001 door Diederik Bosman

Uren persen, en brullen bij het poepen (8 wkn). Hoe kunnen we haar helpen?

Mijn dochter van 8 weken (3 weken te vroeg geboren) ligt regelmatig uren te persen. Daar heeft ze veel last van. Ze krijgt flesvoeding: hypoallergeen van Frisolac.

Ze brult het uit als haar ontlasting eruit komt (1 à2 keer per 24 uur). Haar ontlasting bestaat uit spuitpoep, geel en zacht. Het persen houdt haar uit de slaap. Hoe kunnen we haar helpen? Op het consultatiebureau weet men het niet.

Antwoord

Wat u beschrijft, zijn de darmkrampen van een pasgeboren baby. De darmen van de baby moeten wennen aan het nieuwe leven.

Het enige wat u kunt doen, is inderdaad verschillende voedingen proberen. Hypoallergeen is daarvan een voorbeeld, alhoewel ook deze voeding meestal weinig verbetering brengt bij darmkrampjes.

Een voeding met een laag lactose-gehalte wil soms nog wel eens helpen.

Belangrijk om te weten, is dat er meestal niets ernstig of medisch aan de hand is. In de meeste gevallen verdwijnen de darmkrampjes na 3 tot 4 maanden.

Afwachten

Het advies is dan ook: afwachten, en misschien voorzichtig kleine veranderingen in de voeding aan te brengen. Met nadruk moet ik erop wijzen dat die veranderingen in voeding meestal niet veel effect hebben, en dat het er zeker niet toe moet leiden u dat elke dag een nieuwe voeding probeert. Want ook dat is niet goed en brengt alleen nog maar meer onrust.

Darmkrampjes zijn uiterst vervelend – misschien wel het meest voor de ouders – maar gaan uiteindelijk vanzelf weer over. Als uw kindje goed en normaal groeit, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Lees ook: