10 december 2010 door Fleur de Lorijn

Vaak verkouden en luchtwegklachten. Moeten we de hond wegdoen? (3 jr)

Mijn zoontje van net 3 is vaak verkouden, wat bij hem op zijn luchtwegen slaat. Hij heeft er inmiddels pufjes voor; dit gaat op en af. We hebben een hond. Maar wat betekent dat in de praktijk?

De huisarts zegt dat allergieën en astma nog niet zijn vast te stellen bij kinderen onder de 4 jaar. Maar wij hebben dus wel een hond...

Mijn vraag: kan onze hond de klachten veroorzaken of versnellen? Begin januari mag onze zoon bij de kinderarts komen. Daar ga ik mijn vraag ook stellen. Anders zal er toch naar een geschikt huis voor de hond gezocht moeten worden.

Mijn partner rookt overigens in de keuken, onder de afzuigkap. Is dit afdoende voor mijn zoontje?

Antwoord

De huisarts heeft gelijk dat je niet van astma kunt spreken vóór de leeftijd van 4 jaar. Eigenlijk is het zelfs 6 jaar. De reden daarvoor is dat kinderen dan pas groot genoeg zijn voor een longfunctie-onderzoek. En alleen op basis van de longfunctie kun je pas spreken van astma (of geen astma).

Maar astma of niet: kinderen kunnen door van alles en nog wat benauwd worden, zoals virale infecties, honden, katten, huisstofmijt, pollen, rook, en ga zo maar door.

Op dit moment is er geen reden om uw hond de deur uit te doen. Wat wel kan, is via de kinderarts een bloedonderzoek laten doen, waarbij gekeken wordt of uw zoon gevoelig is voor honden (of andere – bekende – allergenen). Afhankelijk van de uitslag van de test kunnen jullie het houden of wegdoen van de hond dan verder bespreken.

Tenslotte, wat het roken van uw partner betreft: tja... Roken werkt niet positief natuurlijk, op de benauwdheid van uw zoon. Ook niet met een afzuigkap. Mijn voorstel is om dat voortaan buiten te doen.

Lees ook: