Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 april 2002 door Diederik Bosman

Vaccineren tegen Hepatitis B bij (toekomstige) zwangerschap?

Op dit moment hopen wij op een spoedige zwangerschap. Mijn vrouw werkt echter bij verstandelijk gehandicapten waarvan een bewoner Hepatitis B heeft. Is het verstandig om daar nu een inenting voor te halen? Er zijn namelijk meerdere momenten van inenting. We hebben inmiddels twee verschillende antwoorden gehoord en we weten niet echt of het verstandig is.

Antwoord

In principe raden wij altijd aan om je te laten vaccineren als je werkt met mensen die besmet zijn met Hepatitis B. Voor werknemers in de gezondheidszorg is het zelfs sterk aan te raden, ongeacht de aard van de instelling. Want Hepatitis B is waarschijnlijk de meest besmettelijke infectie-ziekte bij bloed- of wondcontact.

Maar... hoewel niet echt bekend is wat het schadelijke effect is van vaccinatie tijdens de zwangerschap, wordt meestal geadviseerd om dit niet te doen tijdens de zwangerschap. Als uw vrouw echter nog niet zwanger is op dit moment, en het in korte tijd ook niet wordt, dan raden wij het wel aan.

De vaccinatie kent drie inentingen. Afhankelijk van de hoeveelheid antistoffen die iemand heeft opgebouwd, moet er eventueel nog een vierde keer gevaccineerd worden.

Lees ook: