Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 maart 2005 door Merit Tabbers

Veel slikken, en voeding teruggeven via de mond én de neus. Wat betekent dat? (3 wkn)

Onze zoon van 3 weken heeft erg veel last van buikkrampen en lucht; hij zit dan te stinnen. Ook geeft hij na de flesvoeding vaak een beetje terug; het komt er dan via de mond en de neus weer uit.

Ook heeft hij dat hij een hele tijd na de voeding zit te slikken.

Wat zou dit kunnen zijn?

Antwoord

Wat beschrijft is reflux. Hierbij komt de maaginhoud terug in de slokdarm, en uiteindelijk gaat het via de mond en de neus weer naar buiten.

Wat ik graag zou willen weten, is of uw kind goed groeit. Na ongeveer twee weken mogen ze nog het geboortegewicht hebben, maar daarna moeten ze wel gaan groeien. Met andere woorden: krijgt uw zoon genoeg binnen, of loopt er zoveel uit zijn mond en zijn neus dat hij te weinig binnen krijgt?

Als een kind goed groeit, en er verder geen andere klachten zijn, dan kun je rustig afwachten. Houd hem in elk geval tijdens en na de voeding een tijdje rechtop.

Een volgende stap zou kunnen zijn: het indikken van de voeding met – bijvoorbeeld – johannesbroodboompitmeel (onder andere commercieel beschikbaar als Nutriton).

Mocht uw kindje niet goed groeien, of als de voeding na de bovenstaande maatregelen nog steeds uit zijn neus komt, dan adviseer ik u om naar de huisarts te gaan. Er kan dan sprake zijn – wat overigens heel zeldzaam is – van een anatomische afwijking van het bovenste deel van het maagdarmkanaal.

Lees ook: