21 maart 2003 door Diederik Bosman

Veel ziek, en nog niet terug op het geboortegewicht. Wat betekent dat? (5 mnd)

Mijn zoontje is 5 maanden oud, en drie van de vier weken ziek. Dit is al zo vanaf dat hij 3 maanden is. Hij heeft dan last van diarree, overgeven, niet drinken, moe, heel veel hoesten (wij vinden het soms zelfs eng), rochelen (sinds RS altijd aanwezig), en koorts. Met name veel diarree. Sinds anderhalve maand heeft hij ook een bultje in zijn gehemelte.

Eindelijk drinkt hij nu zijn flesjes goed leeg. We voeden hem sinds twee weken met een Haberman speen (*), maar hij zit nog steeds onder zijn geboortegewicht. Daardoor is hij meer vatbaar, denk ik.

Als hij ziek is, wordt hij 1 à 2 keer per nacht wakker van de pijn van zijn darmen en/of het hoesten. Wij zijn helemaal munt.

Vraag 1: wat kan het bultje zijn en hoe komen wij hier weer vanaf? (We zullen toch niet altijd door kunnen gaan met het voeden met de Haberman speen, of niet?)

Vraag 2: waarom is hij zo veel ziek? Heeft dit met de RS te maken? Kan het een darmprobleem zijn? Wat kunnen wij hieraan doen? En gaat dit ooit wel weer over?

(*) Noot van de redactie: een Haberman speen is een speciale speen voor moeilijk zuigende baby's. Zo'n speen heeft een klepsysteem, waardoor de melk langzaam en gelijkmatig vanuit het flesje in een grote siliconen speen loopt.

Antwoord

Vanaf een afstand is het erg moeilijk om te zeggen wat uw zoontje mankeert, maar het lijkt ons in ieder geval raadzaam dat u snel naar een arts (huisarts of kinderarts) gaat om het probleem te laten onderzoeken.

Wat ons zorgen baart, is dat uw zoon met vijf maanden nog niet terug is op zijn geboortegewicht. Eigenlijk had het geboortegewicht al met twee weken weer bereikt moeten zijn. Ook de klachten die u beschrijft (drie van de vier weken ziek, diarree, overgeven, moe, hoesten en koorts) geven aan dat er iets aan de hand is.

Het kan inderdaad een probleem aan de darmen zijn, zoals u zelf al suggereert. Dit wordt 'malabsorptie' genoemd, hetgeen betekent dat de voeding niet voldoende wordt opgenomen in het lichaam. Daardoor blijft de groei uit en wordt de afweer van het lichaam te zwak om infecties te kunnen bestrijden.

Malabsorptie kan allerlei oorzaken hebben. Een daarvan is cystische fibrose. De klachten die u beschrijft, passen daarbij. Maar nogmaals: zonder uw kindje te hebben gezien, en zonder verdere informatie, is het niet mogelijk om een juiste diagnose te stellen.

Daarom adviseren wij dringend om snel naar de huisarts of een kinderarts te gaan voor verder onderzoek.

Lees ook: