Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 november 2002 door Diederik Bosman

Verkoudheid: is fysiologisch zout niet slecht voor de nieren? (8 mnd)

Voor verkoudheden en oorontsteking adviseren jullie (en ook mijn huisarts) om te druppelen met fysiologisch zout. Ik vraag mij echter af of dat niet slecht is voor de nieren. Het lijkt nogal tegenspraak met de stelling dat het eten van baby's zoutloos zou moeten zijn, omdat te veel zout niet goed zou zijn voor de nieren. Mijn dochter is ongeveer 8 maanden oud.

Antwoord

Het eten en drinken van dingen met veel zout is inderdaad niet goed voor de nieren van jonge kinderen. Jonge kinderen mogen daarentegen ook weer niet helemáál zoutloos eten en drinken, want zout in de juiste hoeveelheid is nodig om te kunnen leven.

Zowel in borstvoeding als in flesvoeding zit dus ook een klein beetje zout. Maar dat is dan ook precies voldoende; meer is niet nodig (en niet gezond).

Het druppelen of sprayen met een fysiologisch zout-oplossing in de neus is niet slecht voor kinderen, omdat de hoeveelheid die op die manier wordt ingebracht zeer gering is. Ten eerste gaat het om slechts enkele druppels. Ten tweede betekent de term 'fysiologisch' dat de concentratie van het zout in de neusdruppels bijna gelijk is aan de concentratie van het zout in het bloed, namelijk 0,9%.

Met name door de bijna gelijke concentratie zal het lichaam amper zout opnemen uit de druppels. De natuur streeft er namelijk naar om de concentratie van opgeloste stoffen in vloeistoffen die met elkaar in contact staan, gelijk te maken. Dus als de concentratie van – bijvoorbeeld – zout in de ene vloeistof hoger is dan in de andere, dan zal er (opgelost) zout van de ene vloeistof naar de andere stromen, net zolang tot de concentraties gelijk zijn. Maar als de concentraties al gelijk waren, stroomt er niets.

Het advies om bij neusverkoudheid te druppelen of te sprayen met fysiologisch zout, is dus niet in tegenspraak met het feit dat kleine kinderen niet te veel zout mogen hebben.

Lees ook: