Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

28 maart 2008 door Frea Kruisinga

Verlaagt veelvuldig antibiotica-gebruik de weerstand? (11 mnd)

Onze dochter van 11 maanden heeft in 4 maanden tijd voor de vierde keer een penicilline-kuur voorgeschreven gekregen. Het ging telkens om vocht en slijm in de longetjes, en één keer om een dubbele oorontsteking.

Voor deze laatste kuur hebben we nu eerst een tijdje afgewacht met geven. Maar de koorts bleef aanhouden (na 5 dagen nog steeds boven 39 graden) en het hoesten werd steeds erger, waardoor ze niet meer kon slapen.

Kan het zijn dat onze dochter door zoveel penicilline minder weerstand ontwikkelt? En kan penicilline schadelijk zijn na zoveel gebruik, of kan ze er zelfs immuun voor worden?

Antwoord

Het gebruik van antibiotica roept altijd veel vragen op, zeker als het vaker achtereen wordt voorgeschreven. Hieronder zal ik uitleggen hoe je daar tegenaan kunt kijken.

Jonge kinderen maken gemiddeld 6 tot 8 bovenste-luchtweginfecties per jaar door. Daarbij gaat het vooral om virale infecties. Antibiotica worden alleen voorgeschreven als de arts denkt dat er sprake is van een bacteriële oorzaak, omdat antibiotica niet helpen tegen virussen.

Oorzaken voor steeds terugkerende bacteriële infecties kunnen zijn:

  • lokale problemen (van keel, neus en oren);
  • astma;
  • allergieën;
  • taaislijmziekte;
  • of een afweerstoornis.

Vaak wordt er bij onderzoek echter geen oorzaak gevonden.

Het gebruik van antibiotica veroorzaakt geen afweerstoornissen, maar veelvuldig gebruik kan er wel toe leiden dat bacteriën resistent worden tegen het gebruikte antibioticum (vooral als een kuur niet afgemaakt wordt, want dan blijven de sterkste bacteriën leven!) In dat geval werkt het middel niet goed meer en is er een ander antibioticum nodig.

Een arts hoort een antibioticum voor te schrijven als er sterk wordt gedacht aan een bacteriële infectie, waarbij de eigen afweer niet in staat is de infectie zelf op te ruimen. Bespreek daarom altijd met uw arts uw twijfels, en vraag naar de reden waarom hij of zij het nodig vindt om antibiotica voor te schrijven.

Afwachten (zoals u deed met de laatste kuur) kán goed zijn, maar beslis dat nooit zelf. Doe het altijd in overleg met uw arts, zodat u ook terug kunt gaan als het niet goed gaat.

Tot slot nog een opmerking over de steeds terugkerende infecties van uw dochtertje. Vier bacteriële infecties achter elkaar (bij voorkeur als ze ook echt bewezen zijn) kunnen een reden zijn voor verder onderzoek naar dieper liggende oorzaken, zoals een probleem met de afweer. Ik adviseer u om dit te bespreken met uw huisarts.

Lees ook: