Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

19 maart 2010 door Nanny Gortzak

Verstopping door borstvoeding? (22 mnd)

Mijn dochter van 22 maanden heeft last van verstopping. Ze loopt rood aan, en huilt soms van de pijn. Ze krijgt nog zeker 4 keer daags en 1 keer 's nachts borstvoeding. Van mijn huisarts heb ik een laxeermiddel gekregen.

Ik wil haar eigenlijk heel graag zo lang mogelijk blijven voeden, maar de huisarts zei dat er eventueel een verband kan zijn tussen het nog krijgen van borstvoeding en verstopping. Klopt dit? Het gaat verder goed met haar, ze groeit als kool en ze is een blij kind.

Antwoord

U heeft een gezond, blij kind dat nog een paar maal per dag borstvoeding krijgt.

Van moedermelk is bekend dat het bij baby's de ontlasting soepel houdt. Soms denken ouders dat de baby diarree heeft omdat de baby veel, en dunne poep heeft. Dit is normaal. Andere ouders denken dat hun baby obstipatie (verstopping) heeft omdat er maar eens per week, of soms nog minder vaak, ontlasting komt. Ook dat kan heel normaal zijn, zolang de ontlasting niet hard is en de baby verder geen klachten heeft en goed groeit.

Moedermelk voor zachtere ontlasting

Meestal verandert het patroon en de aard van de ontlasting op het moment dat er begonnen wordt met de introductie van vast voedsel, naast de borstvoeding. En meestal wordt de ontlasting steviger naarmate het aandeel van het overig voedsel ten opzichte van de borstvoeding groter wordt.

Dus als een baby last krijgt van obstipatie, wordt vaak aangeraden om tijdelijk wat meer op borstmelk over te gaan, omdat dit de ontlasting zachter en soepeler houdt.

Moedermelk als oorzaak van verstopping?

Van moedermelk als oorzaak van verstopping heb ik nog nooit gehoord. Wat ik wel weet van borstgevoede kinderen, is dat zij soms verstopping kunnen krijgen van andere voedingsmiddelen. Een (onbekend) voorbeeld daarvan is koemelk.

Bij een allergisch aangelegd kind kan er, in tegenstelling tot wat je zou denken, soms juist verstopping optreden door het hard worden van de ontlasting. Door de harde ontlasting kan het poepen pijn doen, waardoor het kind geneigd zal zijn om zijn ontlasting op te houden (om de pijn te voorkomen). Daardoor wordt de ontlasting nog harder, en ontstaat er verstopping.

Stoppen met borstvoeden?

Uw huisarts suggereerde dat u misschien zou moeten stoppen met borstvoeden, omdat borstvoeding verstopping bij de baby zou kunnen veroorzaken. Maar omdat ik daar nog nooit van gehoord heb, is de kans groot dat stoppen met voeden niet helpt.

Dan heb je echter wél een nieuw probleem gecreëerd, namelijk dat het vaak moeilijk is om na het stoppen alsnog weer door te gaan met voeden.

Als ik u was, zou ik dus toch proberen hoe ver u komt met een laxeermiddel. Wellicht dat het doorbreken van de cirkel al voldoende is om het probleem te verhelpen. Een relatie met de borstvoeding kan ik echter niet zo snel zien.