4 november 2003 door Lissy de Ridder

Verstopping door slecht eten en drinken - hoe los ik dat op? (2½ jr)

Mijn zoontje van2 ½ heeft altijd slecht gegeten en moeilijk gedronken. Ook heeft hij behoorlijk last van obstipatie. Hij heeft één keer in de anderhalve week met heel veel moeite ontlasting.

Hij krijgt nu blijvend lactulose om zijn ontlasting makkelijker te maken. Ik heb daar een beetje moeite mee, omdat het volgens mij alleen maar symptoom-bestrijding is.

Wat zou voor ons nu een goede stap zijn? Is er een "methode" waarmee ik mijn zoontje aan het eten en drinken zou kunnen krijgen?

Antwoord

Op het eerste gezicht lijkt de behandeling inderdaad op symptoom-bestrijding, maar op zich hoeft dat niet verkeerd te zijn. Sterker nog: waarschijnlijk is het echt nodig. Ik zal u uitleggen waarom.

Obstipatie oftewel verstopping is een probleem dat ook in de peuterleeftijd veel voorkomt. In de meeste gevallen is er geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak; meestal is het kind gezond en mankeert het verder niets.

Dat neemt echter niet weg dat het wel een heel lastig en soms moeilijk op te lossen probleem is.

Algemene adviezen ter voorkoming van obstipatie zijn:

  • voldoende drinken;
  • vezelrijke producten eten (bruin brood of volkoren brood, groente, fruit, etc.);
  • voldoende bewegen.

Als er inmiddels obstipatie ontstaan is (en daar kan je zeker van spreken als er maar één keer in de anderhalve week ontlasting geproduceerd wordt), dan los je het probleem met deze huis-tuin-en-keuken maatregelen niet meer op.

Het is dan van groot belang om het probleem optimaal te behandelen met:

  • laxeermiddelen (zoals lactulose);
  • en/of klysma's (medicijnen die rectaal worden toegediend om de ontlasting te laten komen).

Ter geruststelling: de darm wordt niet lui van medicatie maar juist wél van vollopen met ontlasting. Door het probleem niet – of onvoldoende – aan te pakken, zal de obstipatie alleen maar erger worden.

Wat het slechte eten en drinken betreft: dat kan een soort kip-ei probleem zijn, waarbij je je kunt afvragen wat nu precies de oorzaak en wat het gevolg is. Een flinke obstipatie kan namelijk leiden tot een vol gevoel, waardoor de eetlust kan verminderen.

Het advies is daarom de obstipatie optimaal te behandelen, om de ontlasting regelmatig en moeiteloos te laten doorkomen. Pas dan is de weg vrij om beter te gaan eten.

Lees ook: