27 juni 2002 door Diederik Bosman

Vervellende vingers en tenen na keelontsteking - waar duidt dat op? (3 jr)

Bij Jeroen van 3 begon vier weken geleden een duimpje volledig te vervellen. Dit sloeg over naar zijn wijsvinger en stoptje toen (na het gebruik van betadine-pleisters). Nu zijn al zijn teentjes aan de voetzool/onderkant verveld. Weer die dikke plakken die eraf komen. Het doet geen pijn, maar kriebelt en jeukt wat.

Het begon tegelijk met een fikse keelontsteking en opgezette amandelen. Hierbij had hij twee dagen hoge koorts die vanzelf zakte.

Hij praat nog steeds 'kelig'. Hij tiert weer als normaal en eet en drinkt goed. De huisarts kon er niet veel van maken, behalve een streptokokken infectie die hij zelf overwon.

Wat is dit en moet ik er nog iets aan doen?

Antwoord

Alles wat u beschrijft past inderdaad bij een streptokokken-infectie. Daarvan is bekend dat het vervellingen kan geven.

Het meest waarschijnlijke is dat uw zoontje een keelinfectie met een streptokok heeft gehad en daar inderdaad zelf weer vanaf gekomen is. Maar: u schrijf dat hij nog steeds wat last van zijn keel heeft, dus misschien is hij er toch nog niet helemáál vanaf. Dit moet u dus goed in de gaten houden.

Op dit moment hoeft u verder niets te doen, behalve goed opletten:

  • controleer af en toe of uw zoontje last heeft van een of meerdere gewrichten (zo ja: naar de dokter!);
  • daarnaast is het zinvol om een keer naar zijn urine te laten kijken, omdat een streptokokken-infectie soms nierproblemen kan geven.
Lees ook: