Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

27 februari 2009 door Suzan Put

Vier kiezen laten trekken vanwege glazuurafwijking? (5 jr)

De kindertandarts van onze 5-jarige dochter heeft geadviseerd haar vier achterste kiezen te laten verwijderen, vanwege een glazuurafwijking in aanbouw. De kiezen zijn dusdanig aangetast dat ze niet meer gevuld kunnen worden of wat dan ook.

Toch gaat deze rigoureuze behandeling erg tegen ons gevoel in; de kiezen liggen nog wel keurig in de bedding. Is er een alternatief? Wat adviseert u ons? En wat is het natuurlijke verloop van deze situatie?

Antwoord

Uit uw vraag kon ik niet goed opmaken of het om blijvende kiezen gaat of om melkkiezen. Uw dochter is 5, dus zouden het best al blijvende kiezen kunnen zijn. Die komen rond de leeftijd van 5-7 jaar door, tegelijkertijd met het wisselen van de voortanden. En de glazuurafwijking die u noemde, komt vaak voor bij de eerste blijvende kiezen. Ik ga er dus vanuit dat het om blijvende kiezen gaat.

Bij 10% van de kinderen breken de eerste blijvende kiezen door met een ontwikkelingsstoornis. Deze stoornis kan mild zijn, met alleen wat gele vlekjes op de kies, maar ook ernstiger. In het laatste geval spreken we van 'kaasmolaren' (denk aan gatenkaas). Het glazuur van deze kiezen is vrij bros, er breken makkelijk stukken vanaf, en ze zijn erg vatbaar voor cariës. Door het ontbreken van een goede isolatielaag zijn ze vaak ook erg pijnlijk met eten en poetsen.

Ik neem aan dat het bij uw dochter om de ernstiger vorm gaat. Dan is de kans op de hierboven genoemde problemen erg groot. De prognose van de kies zal slecht zijn, dus niets doen is eigenlijk geen optie.

Het verwijderen van de eerste blijvende kiezen is een heel gebruikelijke en voor de hand liggende oplossing. Op deze leeftijd gaat dat ook vrij gemakkelijk, omdat de wortels nog niet afgevormd zijn. Over een paar jaar zullen dan de tweede blijvende kiezen, die deze afwijking bijna nooit hebben, netjes doorkomen op de plaats van de verwijderde kiezen. Dat zijn dus kiezen die wél een heel leven mee kunnen gaan.

Het advies van uw kindertandarts lijkt me dus verstandig en zeker het overwegen waard!

Lees ook: