13 december 2002 door Diederik Bosman

Vier voortanden eruit door een val - wat heeft dat voor gevolgen? (2 jr)

Ons kindje van net 2 jaar is gevallen in augustus. Daardoor zijn er vier voortandjes beschadigd, die er nu uit moeten. Wat kan ik verwachten in verband met de taalontwikkeling, het eten, en het doorkomen van de nieuwe tanden als ze ouder is?

Antwoord

Het is natuurlijk erg vervelend dat uw kindje die vier voortanden moet missen. We denken echter niet dat dat ook vervelende gevolgen zal hebben.

In principe worden de oude melktanden op termijn vervangen door nieuwe tanden. Meestal is er geen enkele reden om aan te nemen dat de nieuwe tanden niet zullen doorkomen.

Heel zelden kunnen ook de nieuwe (nog niet zichtbare) tanden beschadigd raken door een ongeluk, maar vanwege het feit dat uw kindje nog zo jong is, zijn die nieuwe tanden nog maar nauwelijks ontwikkeld en zullen ze dus ook wel niet beschadigd zijn.

Wat betreft de spraak zijn er geen grote problemen te verwachten, hoewel er ongetwijfeld iets geslist zal gaan worden. Dat zal echter wel weer verdwijnen op het moment dat de nieuwe tanden er zijn.

Ook wat betreft het eten verwachten wij geen grote problemen. Alleen het afbijten van – bijvoorbeeld – appels en brood zal iets moeilijker gaan.

Al met al verwachten wij dus geen problemen op de lange termijn.

Lees ook: