Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 december 2006 door Nanny Gortzak

Voeden tijdens de zwangerschap is zwaar. Stoppen of doorgaan? (2 jr)

Ik geef mijn zoon van 2 naast zijn gewone voeding nog steeds de borst. Dat doe ik omdat hij een koemelk-allergie heeft, en echt geen hypo-allergene melk lust.

Nu ben ik 3 maanden zwanger van de tweede en het voeden doet nu wel heel erg pijn. Weet u hoe dat komt? En moet ik nu stoppen of afbouwen? Is dit wel gezond voor mij? Ik moet zeggen dat het best veel energie kost...

Antwoord

Wat u beschrijft, komt veel voor. Veel moeders die borstvoeding geven tijdens de zwangerschap, hebben erg gevoelige tepels en merken dat de melkproductie gaat teruglopen. Dat is allemaal het gevolg van de zwangerschapshormonen.

Het onplezierige gevoel en de geringe melkproductie zijn vaak redenen voor een kind om minder te gaan drinken, of zelfs helemaal te stoppen. Er zijn echter ook talloze kinderen, zoals uw zoon, die gewoon door willen drinken. Hieronder zal ik aangeven wat je dan kunt doen.

Voorzorgsmaatregelen treffen of afwennen

Vóór de baby gaat drinken, kun je zelf de tepel alvast wat voor-vormen of oprekken. Dat kan de pijn bij het drinken soms wat verminderen. Eventueel kun je ook een warme, vochtige doek op de tepel en de borst leggen, waardoor de melk sneller en makkelijker stroomt.

Als het voeden dan toch nog te pijnlijk blijft, of als u om een andere reden de borst wilt gaan afwennen, kunt u uw zoon zeggen dat hij – bijvoorbeeld – maar tien tellen mag drinken en dat hij dan moet stoppen. Vervolgens mag hij dan iets anders eten of drinken, of gaan jullie samen iets leuks doen.

Voeden tijdens de zwangerschap

Dan uw vraag of het eigenlijk slecht voor u is, als u op dit moment nog voedt. Bij een gezonde zwangerschap en als een moeder goed en gezond eet, is er op zich geen medische reden om te stoppen met voeden.

Wel kan het, zoals bij u, erg vermoeiend zijn om te voeden tijdens een zwangerschap, zeker in het begin. En als je veel moet overgeven, moet je natuurlijk heel goed in de gaten houden dat je niet uitdroogt, of andere tekorten krijgt. Het voeden kan daaraan bijdragen, maar veroorzaakt de problemen niet (je kunt immers ook moe zijn en veel spugen zónder ook nog te voeden).

Een voordeel van blijven voeden kan overigens wel zijn dat het een natuurlijk moment is om even rust te nemen, samen met je kind. Je kunt bijvoorbeeld proberen om liggend te voeden op bed.

Eigen keuze

Al met al kan ik u niet adviseren over stoppen of doorgaan, dat is helemaal uw eigen keuze (of die van uw zoon, als hij uit zichzelf stopt, of die van de dokter, als er medische redenen zijn). Ik kan u alleen de overwegingen geven:

  • als een moeder het voeden vervelend vindt, of als het erg pijnlijk is, of als ze gewoon niet wil voeden tijdens een zwangerschap, dan zijn dat allemaal goede redenen om te stoppen;
  • maar als een moeder over de vermoeidheid en de pijn van het begin heenkomt, en graag wil doorvoeden, dan kan dat ook.

Ik wens u sterkte en succes!