Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken

12 oktober 2007 door Nanny Gortzak

Voedingsprobleem bij premature baby. Hoe verhoog ik mijn productie?

Mijn dochtertje is 7 weken te vroeg geboren en heeft daarom de eerste 6 weken in het ziekenhuis gelegen. Ik heb haar toen 2 tot 3 keer per dag zelf gevoed en de andere voedingen kolfde ik af.

Ze is nu 8 weken thuis. Tot vorige week gaf ik haar afwisselend de borst en de fles (met afgekolfde melk) om te kunnen zien hoeveel ze dronk. (Ze dronk niet heel goed, dus dit was op advies). De laatste week voed ik helemaal aan de borst; ik voed op vraag.

Sinds 2 dagen heb ik weinig voeding. Ik vermoed dat dat komt door mijn vermoeidheid. Als ik nu kolf, komt er maar 20 cc na 20 minuten... Daarom geef ik nu afgekolfde melk uit de vriezer.

Kan ik iets doen om de borstvoeding weer optimaal te krijgen? Ik zou haar graag nog langer zelf willen voeden, maar ik maak me zorgen over het teruglopen van mijn borstvoeding.

Antwoord

U bent niet de enige met dit probleem. Het komt veel voor dat moeders die langere tijd kolven voor hun te vroeg geboren baby, na een aantal weken merken dat de kolfproductie terugloopt.

Zelf zei u al dat u vermoeid bent, en dat kan ik me heel goed voorstellen. Het is namelijk niet niks, wat u tot nu toe heeft doorgemaakt. Ik zal eens op een rijtje zetten wat het eigenlijk betekent, zo'n premature baby. Daarna zal ik aangeven wat u kunt doen.

Vermoeidheid én spanning

De tijd rond de geboorte en erna is erg spannend en zolang de baby in het ziekenhuis ligt, is er een hoop heen en weer geren en geregel tussen het kolven door. Geen wonder dat veel moeders na een aantal weken vermoeid zijn, want naast het hectische leven, moeten ze ook nog herstellen van de bevalling.

Als dan ook nog de kolfproductie tegenvalt, komt er nog spanning voor de melkproductie bovenop, wat natuurlijk een averechts effect heeft op het kolven en er al snel een negatieve spiraal ontstaat.

Daarnaast is het vaak lastig om in te schatten in hoeverre de premature baby al in staat is om zelf uit de borst te drinken. Alles bij elkaar is het dus niet makkelijk om op een ontspannen manier met het kolven en het voeden om te gaan.

Kortom: als er geen veranderingen zijn geweest in uw medicijngebruik (meer, minder, nieuw, denk ook aan de pil), en als de kolf geen storingen vertoont, en als u met dezelfde kolf als in het begin kolft, dan is het aannemelijk dat vermoeidheid en spanning de oorzaak van de terugloop van de melkproductie zijn.

Wat te doen?

U kunt proberen of het volgende werkt voor u:

  • zorg dat u een paar dagen goed kunt rusten;
  • zorg ervoor dat u goed eet en drinkt;
  • laat uw dochter vlak bij u slapen, en zorg voor veel huid-op-huid contact;
  • vraag om hulp bij het huishouden en de baby, aan familie en vrienden waarvan u weet dat ze een rustgevende en energie-gevende invloed op u hebben. Misschien kunt u zelfs een massage van de rug en schouders vragen ter ontspanning;
  • leg uw dochter zo vaak aan als zij aangeeft, maar in ieder geval niet minder dan u al deed. Daarnaast kunt u, net zoals u al gewend was, blokken inlassen waarin u de voeding afkolft.

Kolven

U kunt kolven zolang de melk stroomt. Dan stopt u even, u ontspant 1 of 2 minuten (kijk niet op de klok, maar neem gewoon even wat rust). U kunt dan eventueel de borsten met warme lappen bedekken en/of masseren. Een schoudermassage is welkom in dit hele proces.

Na de tussenstop gaat u weer door, en kolft u opnieuw zolang de melk stroomt. Dit patroon van kolven, stoppen en doorgaan herhaalt u gedurende 20, maximaal 30 minuten.

Schrik niet als u de eerste paar keren weinig kolft. Na een tijdje zal de melkproductie echt gaan toenemen. Eigenlijk laat u de kolf dan hetzelfde doen als een baby doet tijdens regeldagen.

Toeschieten

Als het toeschieten van de melk een probleem is, kunt u overleggen met uw arts of u Syntocinon kunt gebruiken. Dat is een oxytocine spray, die in de neus gespoten wordt en vlak erna zorgt voor het toeschieten van de melk. (Oxytocine kun je niet slikken, omdat dit hormoon de passage door het maagdarm-kanaal niet overleeft.)

Als niets helpt

Als dit alles niet het gewenste resultaat heeft (na een paar dagen moet er al verbetering te zien zijn), dan is overleg met een lactatiekundige zinvol. Deze kan een voeding en een kolfsessie observeren, om na te gaan of er verbetering in het aanleggen en kolftechniek nodig zijn.

Ook kan aanpassing van de kolf (dubbelzijdige huurkolf met de juiste maat tunnel) soms verbetering geven.

Hoewel ik het niet snel aanraad, kan het in uw geval wel prettig zijn om te zien hoeveel uw dochter per voeding aan de borst drinkt. Een lactatiekundige kan u helpen bij het wegen van uw dochter voor en na een voeding, om zo een schatting te maken. U heeft dan een beter idee of kolven en met de fles voeden nodig is, en zo ja, hoe vaak.

Succes ermee!