1 januari 2000 door Diederik Bosman

Voorhuid zwelt op bij plassen. Besnijden of gaat dit vanzelf over? (2,5 jr.)

Wanneer mijn zoontje van 2,5 plast, dan blaast zijn piemeltje op als een ballonnetje en plast dan met een enorme krachtige straal.

Hij zit tegen het zindelijk worden. Is de enige oplossing nu besnijden of zijn er ook andere oplossingen? En welke periode is het zinvolste om hem te opereren; wanneer hij helemaal zindelijk is of nu zo snel mogelijk?

En is het een zware operatie voor zo'n klein kereltje?

Antwoord

Het opzwellen van het voorhuidje tijdens of liever vlak voor het begin van het plassen is helemaal niet erg. Op de leeftijd van 2,5 jaar is het voorhuidje altijd nog vrij strak. Wat u beschrijft is in principe geen afwijking.

Medische reden

Een medische reden om tot een besnijdenis te besluiten is als het voorhuidje te strak is en blijft en als er ontstekingen in dat gebied hierdoor ontstaan. Dit is nu nog niet het geval.

Het advies is dus dan ook helemaal niets te doen, althans voorlopig.

Aanzien

Mocht uw zoontje op 8 - 10-jarige leeftijd hier nog steeds veel last van hebben en het voorhuidje is nog steeds veel te strak en er zijn infecties geweest dan wordt het een ander verhaal en kan een besnijdenis nodig zijn. Het kan op die leeftijd ook helemaal geen kwaad en er hoeft nu echt niets aan te gebeuren.

Tot slot een besnijdenis is geen zware operatie maar soms wel wat kortdurend pijnlijk na afloop.

Lees ook: