4 oktober 2005 door Merit Tabbers

Waar komen die buikkrampen toch vandaan? (21 mnd)

Onze zoon van 21 maanden heeft sinds een week erge last van buikkrampen. Hij trekt hierbij de beentjes op en haalt steunend adem. Het lijkt vooral 's avonds en 's nachts erger te zijn dan overdag. Hij is hiervoor zelfs een paar dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis, omdat ze een blindedarm-infectie vermoedden, maar daar konden ze verder niets vinden na het maken van longfoto's en een echo. Op de echo was wel veel lucht in de darmen te zien en de bloedwaarden wezen op een (lichte) ontsteking.

Nu hij thuis is, lijken de symptomen weer terug te komen. Zou dit iets te maken kunnen hebben met allergie voor iets in zijn eten?

Hij eet erg eenzijdig: papfles 's ochtends, 1 à 2 boterhammen 's middags en 's avonds weer een boterham en yoghurt of vla (warm eten en fruit krijgen we er niet in). Hij is ook erg licht voor zijn leeftijd: 9,3 kg; maar desondanks erg actief en energiek.

Ik hoor graag uw mening hierover.

Antwoord

Ik weet eigenlijk heel weinig over uw zoon. Heeft hij koorts? Braakt hij? Heeft hij diarree of poept hij weinig? Hoe is zijn groeicurve (de lengte is dus ook van belang!). Heeft hij buikpijn die in aanvallen komt? Omdat ik dat allemaal niet weet, moet ik mij beperken tot een algemeen antwoord.

Buikpijn kan vele oorzaken hebben. Ik noem de belangrijkste die het meest waarschijnlijk zijn bij uw zoon.

Zoals u het beschrijft, lijkt uw zoon pijn in zijn buik te hebben. Het zou een (virale) infectie kunnen zijn van het maagdarmkanaal; de medische term hiervoor is 'gastro-enteritis'. Bent u zelf ook ziek geweest? Dat hoeft niet, maar het maakt deze diagnose wel waarschijnlijker, omdat gastro-enteritis zeer besmettelijk is. Je hoeft geen koorts te hebben bij deze aandoening. Een gastro-enteritis gaat vanzelf weer over, maar dat kan soms wel twee weken duren! Het enige waar je goed op moet letten, is dat het kind voldoende drinkt en niet uitdroogt.

Een tweede mogelijkheid is dat hij last kan hebben van verstopping, ook wel 'obstipatie' genoemd. Poept hij minder dan 3x per week? Moet hij persen? Is het poepen pijnlijk? Dat soort verschijnselen kunnen op obstipatie duiden.

Verder kunnen er allerlei andere oorzaken zijn, zoals een gluten-intolerantie (coeliakie). Bij een vermoeden van coeliakie wordt eerst een bloedonderzoek gedaan, eventueel gevolgd door het nemen van een biopt (als de uitslag van de test positief was). Zodra het zeker is dat een kind coeliakie heeft, moet het levenslang een glutenvrij dieet hebben. Gluten zitten met name in tarwe, gerst, haver en rogge. Je moet hier vooral op bedacht zijn als de groeicurve afbuigt.

Als uw zoon verder geen luchtwegklachten en geen eczeem heeft, is een allergie niet echt waarschijnlijk.

Tenslotte zijn er altijd nog extra oorzaken waar je aan moet denken, zoals een urineweg-infectie. Maar ik ga ervan uit dat dat wel is gecontroleerd in het ziekenhuis.

Dit alles kunt u bespreken met de kinderarts, als u weer voor controle naar de polikliniek gaat. Sterkte ermee!

Lees ook: