27 september 2002 door Diederik Bosman

Waar komen die voedings- en gezondheidsklachten vandaan? (baby-leeftijd)

Toen onze dochter geboren werd, constateerde de verloskundige dat de navelstreng twee in plaats van drie vaten had. We hebben hier verder nooit aandacht aan besteed en het ook niet gemeld aan onze arts.

Ongeveer drie weken na de geboorte begon mijn dochter borstvoedingen te weigeren. Omdat de arts reflux vermoedde, kreeg ze Prepulsid. Daarvan werd ze geel, dus zijn we er weer mee gestopt.

Op ingedikte flesvoeding en Gaviscon deed ze het redelijk. Ze raakte echter wel chronisch verstopt en had veel last van galbulten. Omdat ze daarnaast voortdurend geplaagd werd door oorontstekingen, jeuk en volle longen, zijn we overgegaan op Pepti. Tot nu toe blijkt dit de oplossing te zijn geweest.

Misschien een vreemde vraag, maar bestaat er een verband tussen die twee vaten en haar voedings- en gezondheidsklachten?

Antwoord

Het is moeilijk om antwoord te geven op uw vraag, omdat we de leeftijd van uw kindje niet weten, en omdat we niet weten of ze goed groeit. Dat zijn allebei belangrijke gegevens.

Het lijkt ons niet waarschijnlijk dat er een verband zou bestaan tussen de twee vaten en de klachten. Wel vinden we dat de door u genoemde klachten serieus genomen moeten worden. Dit geldt des te sterker als uw kindje nog erg jong is.

Als de klachten niets te maken hebben met de vaten in de navelstreng, waar worden ze dan wel door veroorzaakt? Het zou bijvoorbeeld heel goed een koemelk-allergie kunnen zijn. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Vooral het feit dat uw kindje geel heeft gezien, nadat het eerst niet geel was, plus de jeuk en de infecties, maakt dat het ons verstandig lijkt uw kindje eens aan een kinderarts te laten zien.

De kinderarts zou in ieder geval moeten kijken of er geen sprake is van Cystic Fibrosis (Taaislijmziekte). We willen u met die suggestie niet nodeloos bang maken. Het hoeft zeker niet het geval te zijn, maar het hangt wel erg af van de leeftijd van uw dochter en de vraag of zij al dan niet goed groeit.

Lees ook: