Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5 december 2008 door Frea Kruisinga

Waardoor kan een haperende urinestroom veroorzaakt worden? (8 mnd)

Mijn zoon van 8 maanden heeft al maanden een onderbroken urinestroom. Bij het plassen vindt meestal twee keer een onderbreking plaats.

Ook merk ik dat hij bij het plassen wat kracht moet zetten. De straal is niet krachtig. Na zijn geboorte heb ik dat niet gemerkt. Ik heb de urine laten controleren en er was geen sprake van een urineweginfectie. Verder is hij gezond.

Wat kan de oorzaak zijn van de onderbroken urinestroom bij mijn zoon? Moet ik met hem naar de kinderuroloog?

Antwoord

Normaal gesproken hoort een jongetje een vrij krachtige, ononderbroken urinestraal te hebben, waarbij niet geperst hoeft te worden. Ik denk dus dat het inderdaad goed is om een afspraak met een kinderuroloog te maken.

U vertelde dat het probleem pas speelt sinds enkele maanden, maar het is beslist niet uitgesloten dat het toch al vanaf de geboorte bestaat. Mogelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • een te nauwe voorhuid, die soms zelfs wat opbolt bij het plassen;
  • of een aangeboren afwijking waarbij zich 'klepjes' in de plasbuis bevinden die de uitstroom belemmeren.

Het is belangrijk dat dit soort oorzaken uitgesloten worden omdat ze kunnen leiden tot afvloedbelemmering van de urine. Met als gevolg: een verwijding van de urinewegen en zelfs nierproblemen. De kinderuroloog is de specialist die het probleem in kaart kan brengen en onderzoek kan doen naar eventuele oorzaken.

Lees ook: