Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

4 februari 2011 door Fleur de Lorijn

Waardoor kan vaginale afscheiding veroorzaakt worden? (3 jr)

Mijn dochter van 3 had vandaag wat vaginale afscheiding. Waar kan dit door komen?

Ik was haar altijd met Neutral en haar kleding wordt ook gewassen met Neutral.

Kan het zijn dat het een infectie is? Of een blaasontsteking? Ze is al een tijdje zindelijk en plast al een tijd niet meer in haar broek. Maar op dit moment heeft ze bijna dagelijks wel een paar druppen urine in haar onderbroekje.

Antwoord

De medische term voor vaginale afscheiding is 'fluor vaginalis'. Dit komt regelmatig voor en kan verschillende oorzaken hebben. Mijn collega Merit Tabbers noemde ze al eerder:

1. Fysiologisch (dat wil zeggen: 'natuurlijk' of 'normaal') – dit komt voor bij pasgeborenen door de invloed van oestrogenen (hormonen van de moeder). Ook kan zulke afscheiding optreden bij oudere meisjes die ongesteld zijn, voorafgaand aan hun menstruatie.

2. Infecties – deze kunnen onder andere ontstaan door slechte (toilet-)hygiëne. Vaak vegen kinderen zich af van achteren naar voren, waardoor bacteriën uit de poep verplaatst kunnen worden naar de vagina, waar ze een infectie kunnen veroorzaken.

Ook andere infecties in het vaginagebied kunnen afscheiding geven, zoals: urineweginfecties, huidinfecties en worminfecties.

3. Irritatie – door zeep, badschuim, bodylotion, etc. Denk ook aan het wasmiddel waarmee het ondergoed wordt gewassen.

4. Een 'vreemd object' (corpus alienum) – dat wil zeggen dat er iets in de vagina is gestopt wat daar niet hoort. Kleine meisjes stoppen bijvoorbeeld nog wel eens knikkers in hun vagina, wat uiteindelijk tot een infectie kan leiden.

5. Seksueel misbruik.

Uw dochter is 3 jaar, dus fysiologische afscheiding is onwaarschijnlijk. Daarnaast gebruikt u al een ongeparfumeerd wasmiddel, dus irritatie door wasmiddel is ook onwaarschijnlijk. Misschien dat zeep of bodylotion nog een rol zouden kunnen spelen.

Een infectie, zoals een urineweginfectie of een worminfectie, is wel mogelijk. Bij een urineweginfectie verwacht je wel 'koorts en niet lekker zijn' (daar zei u niets over), maar anderzijds passen druppels urineverlies er wel weer bij.

Daarnaast zijn een corpus alienum en seksueel misbruik ook oorzaken waar je altijd aan moet denken.

Al met al lijkt het mij verstandig om de huisarts te laten beoordelen wat er precies aan de hand is. Succes!

Lees ook: