Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

13 december 2002 door Nanny Gortzak

Waarom heb ik 's avonds minder melk, en wat doe ik daaraan? (3 mnd)

De laatste twee weken is mijn dochter (3 maanden) erg ontevreden na de laatste voeding (om ca. 23.00 uur). Ze wil dan eigenlijk niet gaan slapen. Ik heb drie avonden gewogen wat ze nou eigenlijk dronk, en dat bleek inderdaad schrikbarend weinig, namelijk 60 à 80 cc. En dan zijn mijn borsten dus echt helemaal leeg.

Gisteren en eergisteren heb ik haar na de laatste borstvoeding nog een fles met afgekolfde moedermelk gegeven. Dit dronk ze heel graag op. Daarna heeft ze dus twee nachten heerlijk geslapen. Veel beter voor zowel haar als mijn humeur.

Overdag heb ik wel zat voor haar (soms drinkt ze meer dan 200 cc per voeding). Hoe kan dit nou? Is hier iets aan te doen?

Antwoord

Geachte mevrouw Van Weerdenburg,

U vraagt zich af hoe het kan dat u overdag voldoende melk produceert, terwijl dat 's avonds niet zo lijkt te zijn. Het verschil is aanzienlijk: 200 cc overdag en 60 tot 80 cc 's avonds. Wat kan hier aan de hand zijn?

Onrustig in de avond

Veel moeders merken dat hun kind in de avond onrustiger is, hongeriger lijkt, of wakkerder is dan overdag. Als een moeder borstvoeding geeft, dan wordt dit ongemak al gauw toegeschreven aan krampjes of te weinig melk. Terwijl het in werkelijkheid een normaal patroon van de baby is.

Baby's hebben vaak een wakkere periode in de avond of de vroege nacht, waarbij ze bovendien graag lichamelijk contact hebben met hun moeder. Dat betekent dat veel kinderen dan aan de borst willen.

Vermoeidheid

Daarnaast kan het inderdaad zijn dat de melk in de avond niet zo overvloedig is als overdag. Vaak komt dat door vermoeidheid bij de moeder.

Een probaat middel is in zo'n geval: een goede avond-maaltijd en even rust (met eventueel een hazeslaapje in de vroege avond).

Afwisseling is normaal

Door te wegen bent u erachter gekomen dat uw dochter overdag meer drinkt dan in de avond. Dat is op zich ook niet zo gek: net als volwassenen eten baby's niet elke maaltijd even veel. Het is heel normaal dat er afwisseling is tussen grotere en kleinere maaltijden.

Waar het uiteindelijk om gaat is de totale hoeveelheid melk die uw dochter over de hele dag krijgt.

Kolven

U heeft uw probleem opgelost door na het voeden nog afgekolfde melk te geven. Op zich is dat prima, zeker als u overdag de tijd en de gelegenheid heeft om te kolven voor dit doel.

Het nadeel is echter dat er een verschuiving komt van vraag en aanbod. Uw borsten zullen eraan wennen dat er overdag meer melk nodig is, terwijl er in de avond en nacht minder melk gevraagd wordt.

Wisselvoeden

Een andere oplossing kan zijn: het combineren van de eerder genoemde avondrust met een uitgebreide avond-sessie van wisselvoeden. Wat betekent dat?

Nadat uw dochter aan beide borsten gedronken heeft, kunt u gewoon weer wisselen naar de eerste borst en daarna weer de tweede. De melkproductie gaat altijd door, dus na het wisselen zal uw dochter toch weer melk kunnen drinken uit de volgende borst. Dit kunt u net zolang doen tot uw dochter tevreden is.

Handig

Na een paar avonden wisselvoeden zal uw productie in de avond beter afgestemd zijn op de vraag van uw dochter. Dit scheelt u de moeite van het kolven en het klaarmaken en schoonmaken van de fles moedermelk.

Probeer deze sessies zo prettig mogelijk voor uzelf te maken: bijvoorbeeld liggend op bed, of op de bank, of in een luie stoel met een prettig muziekje of de tv erbij. Sommige moeders voeden achter de computer terwijl ze Ouders Online of hun e-mails lezen. Zo kunt u rusten, ontspannen, en voeden tegelijk.