22 april 2005 door Merit Tabbers

Waarom kan een kind zo vreselijk ziek worden van een blaasontsteking? (5 jr)

Mijn dochter van 5 jaar heeft nu voor de tweede keer een blaasontsteking binnen vier maanden. Dit gaat samen met zeer hoge koorts (40 °C) en braken. Na drie dagen antibiotica is de koorts nu eindelijk aan het zakken.

Kunt u mij vertellen hoe het komt dat mijn dochter zo vreselijk ziek is van een blaasontsteking? (Braken en hoge koorts).

Antwoord

Bij een blaasontsteking kun je gewoon hartstikke ziek zijn. Een ontsteking van de blaas kan inderdaad gepaard gaan met andere symptomen, zoals braken. Meestal verloopt het niet zo heftig, maar het kan wel.

Wat wel uitgezocht moet worden, is hoe uw dochter eigenlijk aan die blaasontstekingen komt. Is er inderdaad bij haar twee keer een bacterie in de urine gekweekt? Dan spreek je met een medische term van recidiverende (terugkerende) cystitis (blaasontsteking).

Een urineweg-infectie ontstaat meestal doordat de afvloed van urine uit de urinewegen onvoldoende is. Dit kan twee oorzaken hebben:

  • anatomische afwijkingen (meestal door aanlegstoornissen);
  • functionele afwijkingen (door blaasfunctie-stoornissen).

Bij oudere meisjes in de schoolgaande leeftijd ontstaan urineweg-infecties vaak als gevolg van blaasfunctie-stoornissen. Ik raad u aan om dit eens te bespreken met uw huisarts.

Lees ook: