Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 juni 2009 door Nanny Gortzak

Waarom krijg ik geen toeschietreflex meer? (8 mnd)

Ik geef al 8 maanden borstvoeding en kolf al 5 maanden op het werk. Sinds een maand lukt het me niet meer om te kolven. Op het werk maar ook niet thuis. Ik krijg geen toeschietreflex meer. Het lukt nu nog af en toe maar niet meer zoals eerst. Ik ben wel sinds een maand overgestapt op 3 voedingen per dag en heb (te) snel afgebouwd. Ook kolf ik weleens een tijd niet als ik vakantie heb.

Is het iets met hormonen, neemt het af? Of zit het tussen mijn oren? Ik heb alle trucjes al geprobeerd: masseren, foto erbij. Als ik mijn kindje voed komt de toeschietreflex wel, maar het duurt dan ook langer dan eerst. Ik wil nog lang niet stoppen! Wat zou het kunnen zijn?

Antwoord

U vertelde dat u enige tijd geleden snel naar drie voedingen per dag bent overgestapt en snel heeft afgebouwd. Veel moeders merken sowieso al dat het kolven na een aantal maanden minder goed gaat. Maar als dan ook nog het aantal voedingen snel afneemt, dan is het vaak moeilijk om de hoeveelheid afgekolfde melk goed op peil te houden.

Toch zijn er nog wel een aantal mogelijkheden die u zou kunnen proberen.

Extra kolven en vaker aanleggen

Moeders die graag lang willen voeden en moeten kolven op het werk, zorgen er vaak voor dat de melkproductie niet snel afneemt. Dat doen zij door bijvoorbeeld ook in de avond, vlak voor het slapen gaan nog een keer af te kolven. Als u niet let op de hoeveelheid, maar lekker ontspannen voor de tv, achter de computer of met een boek kolft, dan kan dat best een rustig en prettig moment van de avond zijn voor de nacht begint.

Ook leggen deze moeders hun baby wat vaker aan in het weekend en tijdens vakanties. Dat geeft de melkproductie dan weer een duwtje in de goede richting. Vaker aanleggen is vaak makkelijker dan veelvuldig kolven. Als u daarnaast op het werk een strak kolf schema aanhoudt, dan moet het nog lang mogelijk zijn om te blijven voeden.

Oxytocine

Als het toeschieten langer op zich laat wachten dan voorheen, kunt u proberen om de afgifte van oxytocine te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld door met de vlakke hand rondjes over de tepels te draaien vlak voor het kolven. U zou ook kunnen vragen aan uw huisarts of die een oxytocine neusspray wil voorschrijven.

Warmte

Op het werk niet zo praktisch, maar thuis wel goed uit te voeren, is het gebruik van warme doeken op de borsten voor het kolven, of een warme douche.

En ondersteun uw pogingen bijvoorbeeld met een kop warme thee of bouillon. Ook kan uw partner uw schouders masseren en met de knokkels langs uw ruggengraat gaan, op dezelfde manier zoals kinderen wel proberen om kippenvel bij iemand op te wekken.

Succes gewenst!