7 december 2007 door Frea Kruisinga

Waarom ziet mijn zoontje zo bleek? (5 jr)

Mijn zoontje van 5 jaar kan soms zo bleek en getekend eruit zien, met blauwe lijnen onder zijn ogen.

Verder is hij wel gezond, hij eet goed, en ik let erop dat hij om half 8, uiterlijk 8 uur, in bed ligt. Om kwart voor 7 gaat hij weer op (ik moet hem dan wel wakker maken). Hij klaagt nooit dat hij moe is en vraagt bijna elke avond waarom hij weer naar bed moet en moet gaan slapen.

Hij is een (constant) beweeglijk kind en enthousiast bij alles wat hij doet. Met andere woorden: een intensieve levensgenieter!

Hoe komt het nu dat hij zo bleek kan zien? Ik kreeg er zelfs van de juf een opmerking over.

Antwoord

Hoe bleek je ziet – of niet – wordt bepaald door twee dingen:

  • Ten eerste door de aard van je huid zelf, bijvoorbeeld door de hoeveelheid pigment (kleurstof) die erin zit. In het algemeen hebben donkerharige mensen meer pigment dan blonde mensen. Blonde mensen zien dus vaak wat bleker (denk ook aan de benaming 'bleekgezicht' uit oude indianenverhalen).
  • Ten tweede: door de bloedvoorziening van je huid. Een niet optimale bloedvoorziening van de huid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verminderd aantal rode bloedcellen in je bloed, zoals bij bloedarmoede. Maar het kan ook komen door een ernstige bloeding of een infectie. Uiteraard heb je dan last van meer dan alleen maar bleekheid (omdat het bloed niet alleen naaar de huid maar ook naar belangrijke organen gaat).

Bloedarmoede

Om te controleren of er sprake is van bloedarmoede, kun je trouwens beter kijken naar de slijmvliezen dan naar de huid. Goede plekken zijn bijvoorbeeld: het tandvlees, onder de tong of de binnenkant van de oogleden. Bij bloedarmoede zijn dat soort slijmvliezen bleek, terwijl sommige mensen dan toch nog een goede huidskleur lijken te hebben.

Andere verschijnselen van bloedarmoede zijn overigens: kortademigheid, moeheid en hartkloppingen, al hoeft dat bij kinderen niet altijd zo duidelijk te zijn.

Gezond jongetje

U beschreef uw zoontje als een gezond jongetje. Zo te zien zit hij prima in z'n vel. Hij is beweeglijk, absoluut niet snel moe, en doet precies wat een kind van 5 jaar moet doen. Ik ga er vanuit dat hij bij het goede eten ook goed groeit.

Zijn enig probleem is dus dat hij heel erg bleek ziet. Het kan heel goed zijn dat zijn bleekheid gewoon bij hem hoort en dat u of zijn vader van nature ook de neiging hebben om wat bleek te zien.

Twijfelt u toch nog of hij misschien bloedarmoede heeft, kijk dan eens naar zijn slijmvliezen en laat het zo nodig ook nakijken door uw huisarts.

Lees ook: