31 maart 2006 door Merit Tabbers

Wat betekent bloedverlies bij een meisje van 5? Kan ze al menstrueren?

Mijn dochter (5 jaar) ving bij het afvegen na het plassen bloed op. Haar urine was normaal en dus vroeg ik me af of het iets te maken zou kunnen hebben met de (pre)menstruatie. Het bloed had een helder-lichtrode kleur.

Ikzelf (nu 45) was 8 jaar toen bij mij de menstruatie begon. Ik menstrueer nog steeds, heb een hele korte cyclus (21 dagen), waarvan 10 dagen menstruatie en 10 dagen menstruatie-vrij.

Kan mijn dochter ook op vroege leeftijd haar eerste menstruatie krijgen? Ik hoop van niet. Wat betekent anders het bloedverlies?

Antwoord

Ik denk dat het goed is als u met uw dochter even naar de huisarts gaat om uit te zoeken wat er aan de hand is (of was).

Bij bloedverlies in de buurt van de genitaliƫn moet je altijd eerst bepalen waar het bloed precies vandaan komt. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • vanuit de anus (bij harde ontlasting kan er een slijmvliesscheurtje ontstaan, wat na het afvegen bloed kan veroorzaken);
  • vanuit de plasbuis (bijvoorbeeld bij een urineweginfectie);
  • of vanuit de vagina.

Wat de laatste mogelijkheid betreft: er kan sprake zijn van een wondje, bijvoorbeeld door een val op een harde rand. Ook kunnen meisjes spelenderwijs een voorwerp in hun vagina hebben gestopt, wat bloedverlies kan geven doordat er iets beschadigd is. (Dat gebeurt met enige regelmaat!) En helaas moet je bij kinderen ook altijd de mogelijkheid van seksueel misbruik openhouden.

Tenslotte kan er sprake zijn van een vervroegde puberteit, maar dat is tamelijk zeldzaam.

Kortom: ik adviseer u om een afspraak te maken bij de huisarts om het te laten bekijken. Succes ermee!

Lees ook: