18 oktober 2001 door Diederik Bosman

Wat doet een kinderarts eigenlijk?

Moeten kinderartsen ook opereren?

Antwoord

Op deze vraag zat ik al heel lang te wachten. Wat doet een kinderarts eigenlijk? Heel veel, maar meestal geen operaties.

Kinderarts is het allermooiste beroep dat er is. Het is heel erg gevarieerd en je kunt kinderen vaak goed helpen.

Aan de andere kant is het ook een moeilijk vak, omdat er ondanks alle medische vooruitgang ook af en toe kinderen sterven. Helemaal moeilijk is het bij ongelukken of mishandeling.

Een kinderarts is een arts die zich met zieke kinderen bezighoudt. Hun leeftijden lopen sterk uiteen. Het kan gaan om veel te vroeg geborenen (geboren vanaf de 24ste à 26ste week van de zwangerschap, terwijl een normale zwangerschap meestal 40 weken duurt) tot en met jonge volwassen van 18 jaar.

Het zorgen voor te vroeg geboren baby's, en kinderen die een slechte geboorte hebben gehad, noemen we 'neonatologie'. Daarnaast houdt de kinderarts zich bezig met infecties, aangeboren afwijkingen, groeiproblemen, stofwisselingsziekten, een afwijkend verlopende puberteit, nierziekten, hartziekten, maag-, darm- en leverziekten, zenuw-afwijkingen, en kanker. Ook moet een kinderarts de ontwikkeling van kinderen in de gaten houden, zeker als ze ziek zijn.

Een kinderarts moet dus veel doen. Maar als het tot opereren komt, laat hij of zij dat over aan de kinder-chirurg. Dat is een chirurg die speciaal getraind is om kinderen te opereren. Alleen kleine operaties en operaties bij te vroeg geboren kinderen worden wel eens door de kinderarts gedaan.

Lees ook: