Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

6 april 2004 door Lissy de Ridder

Wat houdt het syndroom van Poland in? (15 mnd)

Mijn dochter (15 maanden) heeft het syndroom van Poland. We kunnen er niks over vinden. Zou u misschien kunnen vertellen wat het inhoudt en wat het vervolg kan zijn voor later? Wij weten alleen dat ze haar linker borstspier mist en meer niet.

Antwoord

Wat artsen de 'Poland sequentie' noemen, is een onder-ontwikkeling (kleiner dan normaal) of zelfs gehele afwezigheid van de borst en de borstspier (musculus pectoralis) aan één kant.

Vaak treedt dit op in combinatie met een onder-ontwikkeling van de bovenarm en hand-afwijkingen aan dezelfde kant van het lichaam. De hand-afwijkingen zijn dan: samengegroeide vingers (syndactylie), of te korte vingers (brachydactylie), of te weinig vingers (oligodactylie).

Het is mogelijk veroorzaakt doordat er tijdens de vroege ontwikkeling van de baby in de baarmoeder een verminderde bloedstroom in een bepaalde slagader was. Het gaat hierbij om de arteria subclavia, oftewel de slagader die onder het sleutelbeen doorloopt. Deze slagader zorgt in de eerste periode voor de bloedvoorziening van het desbetreffende gebied.

De uitgebreidheid van de afwijking bepaalt de ernst van de problemen, die vooral cosmetisch van aard zijn. Je kunt er dus prima mee leven, al ziet het er niet zo fraai uit.

Lees ook: