Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

26 februari 2010 door Suzan Put

Wat is dat voor bobbel op het tandvlees? (5½ mnd)

Mijn dochter van 5½ maand heeft sinds anderhalve maand een cyste in haar mond. In haar onderkaak. We dachten eerst dat het een hoektand was, maar volgens het consultatiebureau was het een cyste. Men vertelde dat het ongevaarlijk was.

Ze heeft er echter wel last van. Ze zit er continu op te 'kauwen' met haar tong. Er zijn ondertussen twee ondertanden doorgekomen die haar niet schenen te deren. De cyste groeit trouwens niet.

Mijn vraag: hoe lang kan zo'n cyste blijven zitten en is dit inderdaad ongevaarlijk? Kan ze er pijn van hebben?

Antwoord

Waarschijnlijk is dit een eruptie-cyste. Een eruptie is een uitbarsting (in dit geval van een tand of een kies die doorkomt) en een cyste is een holte die gevuld is met vocht of brij. Een cyste in de mond heeft meestal te maken met de vorming van tanden en kiezen.

Wat je bij kinderen in deze leeftijd – waarbij de tanden doorbreken – kunt zien, is dat er zo'n blaasje op het tandvlees zit. Het blaasje is dan tandvleeskleurig, of schemert blauwachtig door. Die blauwachtige kleur komt van het bloed dat in de cyste zit.

Verder onderzoek of behandeling is niet nodig. De tand of kies die erbij hoort, breekt ook meestal gewoon door, hoewel soms wat later. Na het doorbreken van de tand of de kies is het probleem ook meteen opgelost.

Zo'n cyste doet geen pijn, maar hij zit natuurlijk wel wat in de weg. Vandaar dat gekauw erop.