Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 juni 2004 door Lissy de Ridder

Wat is: "een relatieve stenose op de overgang van het sigmoid naar het rectum"?

Mijn zoontje van 4 maanden is geboren met een relatieve stenose op de overgang van het sigmoid naar het rectum.

Hoeveel navraag wij ook doen naar deze aandoening, niemand kan ons er iets over vertellen. Het enige antwoord dat we hebben gekregen, is dat het vrij zeldzaam schijnt te zijn en wat de medische term is. Graag zou ik hierover wat meer informatie willen hebben. Kunt u mij helpen?

Antwoord

Uw zoon heeft "een relatieve stenose op de overgang van het sigmoïd naar het rectum", oftewel een vernauwing aan het begin van de endeldarm (zie afbeelding).

De dikke darm Het colon (de dikke darm)

A = colon ascendens (opgaande dikke darm met appendix oftewel blinde darm)

B = colon transversum (overdwars liggende dikke darm)

C = colon descendens (neergaande dikke darm)

D = het sigmoid (S-bocht)

E = het rectum (endeldarm, eindigend in de anus)

Het omcirkelde gedeelte is de overgang van sigmoid naar rectum.

De vernauwing kan een – zeer milde – variant zijn van "anorectale malformaties". Een anorectale malformatie is een aanlegstoornis van de anus en het spiercomplex eromheen, die al vroeg in de ontwikkeling van de foetus (in het begin van de zwangerschap) ontstaat. Zo'n malformatie bestaat in allerlei gradaties.

Hoe is de aandoening overigens gediagnostiseerd? En zijn er andere afwijkingen? Heeft uw zoontje klachten en zo ja, welke?

Als hij geen klachten heeft, is er geen reden tot zorg en hoeft u verder niets te ondernemen. Maar als er bijvoorbeeld passage-problemen zijn ten gevolge van de stenose (dus als de ontlasting moeilijk door die vernauwing heen komt), dan is er wel een behandeling nodig.

Een eventuele behandeling hangt af van de ernst van de klachten en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd: met medicijnen, door oprekken, of door een chirurgische ingreep.

Lees ook: