15 juni 2002 door Diederik Bosman

Wat is er te doen aan die jeuk op zijn hoofd? (1½ jr)

Mijn zoontje van 1½ jaar heeft op dit moment veel last van jeuk op zijn hoofd (onder z'n haren). Hij zit hier veel aan te krabben, vooral aan het einde van de dag. Het lijkt erop dat er wat rode uitslag zit, maar dat is moeilijk te zien. Hij zweet wel altijd veel. Kan dit iets met elkaar te maken hebben? Is er iets wat ik tegen de jeuk kan doen?

Antwoord

Het is vanaf een afstand, zonder het kind te zien, natuurlijk heel moeilijk om een diagnose te stellen. Maar op basis van datgene wat u beschrijft, lijkt het ons het meest waarschijnlijk dat uw zoontje hoofdluis heeft.

Hoofdluis komt erg vaak voor in de kinderleeftijd. Vooral kinderen die naar een crèche of naar school gaan, lopen het makkelijk op via het contact met anderen kinderen. Maar ook kinderen die nog niet naar de crèche of naar school gaan, kunnen het krijgen, door het contact met oudere broertjes of zusjes.

Hoofdluizen zijn parasieten die leven van het bloed dat ze uit de hoofdhuid zuigen. Ze leggen hun eitjes (neten) aan de basis van de haren. De jeuk wordt veroorzaakt door een anti-stollingsstof die ze bij het zuigen in het wondje spuiten. Daarbij kan ook rode uitslag (= eczeem) optreden. Door de heftige jeuk zit het kind bijna continu te krabben, vooral aan het eind van de dag en 's avonds.

De behandeling bestaat uit een lotion die lang moet inwerken, en een shampoo om de luizen dood te maken. Daarna moeten de luizen en vooral de neten met een speciale netenkam uitgekamd worden.

Natuurlijk kan bij uw zoontje ook nog sprake van een andere aandoening. Bijvoorbeeld: constitutioneel eczeem, wat vaak samengaat met allergieën. Dit presenteert zich op deze leeftijd meestal ook op andere plekken, zoals wangen, elleboogplooien, knieholten, polsen, nek en oogleden.

Misschien kunt u zelf kijken of u neten of luizen op het hoofd ziet. Anders is onze advies om naar de huisarts te gaan en hem of haar er even naar te laten kijken.

Lees ook: