30 oktober 2003 door Diederik Bosman

Wat is het verband tussen melkproducten en astma? (11 mnd)

Vanaf welke leeftijd mag onze dochter – nu bijna 11 maanden – (halfvolle) melk drinken en (magere) yoghurt eten?

Op het consultatiebureau vertelde de arts dat zij geen zuivel (op deze leeftijd: yoghurt) mag, omdat haar vader astmatisch is.

Ik geef nog steeds borstvoeding om het risico dat zij ook astmatisch kan worden te beperken. Daarnaast krijgt ze Nutrilon 3.

Antwoord

Het voedingsbeleid voor uw dochter is niet helemaal consequent. Wij denken dan ook dat er sprake is van een misverstand.

Als een kind het advies krijgt om geen zuivel (lees: koemelk-producten) te drinken omdat er in de familie allergieën aanwezig zijn, dan is dat op zich juist. Een kind van ouders met een allergie heeft namelijk een verhoogde kans om zélf een allergie te ontwikkelen. Wat dat betreft klopt het advies dus wel.

Maar dan. Op dit moment krijgt uw dochter Nutrilon 3 (naast de borstvoeding). Die Nutrilon is gemaakt op basis van koemelk. Uw dochter krijgt nu dus gewoon zuivel, naast de borstvoeding. Aangezien zij daar kennelijk niet op reageert, lijkt het wat ons betreft geen enkel probleem om ook andere melkproducten te gaan gebruiken.

Verder moet u zich realiseren dat astma niet altijd gebaseerd is op een koemelk-allergie. Daarom is het belangrijk om na te laten gaan op basis waarvan uw man zijn astma heeft. Als er bij hem geen sprake is van een allergie, dan hoeven er überhaupt geen preventieve voedingsmaatregelen genomen te worden.

Ons advies is dus tweeledig:

  • als u écht preventief te werk wilt gaan, dan moet u dat consequent doen. Dus niet alleen 'gewone' zuivel vermijden, maar ook geen Nutrilon geven;
  • als de astma van uw man niet gebaseerd is op een allergie, dan zijn er ook geen preventieve maatregelen voor uw dochter nodig. Het feit dat de Nutrilon geen vervelende effecten geeft, kan erop wijzen dat preventie inderdaad niet nodig is.
Lees ook: