Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat is reflux en wat is daartegen te doen?

Onze dochter van 7 weken is erg onrustig zodra ze op haar rug ligt is het brullen. Ze drinkt wel goed. De ontlasting komt moeilijk 1 x in de 2 à 3 dagen.

Nou hoorde ik dat het reflux kan zijn. Ik wil graag weten wat dat precies is en wat daartegen te doen is. Alvast bedankt voor uw advies.

Antwoord

Reflux is het terugstromen van zure maaginhoud naar de slokdarm. De maag maakt zoals u weet maagzuur hetgeen zeer bijtend is. De maag heeft daarom een speciaal aangepast slijmvlies waardoor het maagzuur (zoutzuur) niet schadelijk kan zijn.

De slokdarm, die de verbinding vormt tussen mond en maag heeft geen voor maagzuur aangepast slijmvlies en is dus wel vatbaar voor het maagzuur. Hierdoor bestaat er de kans dat de slokdarm beschadigd raakt en pijn geeft.

Normaal zit er tussen de maag en de slokdarm een sluitspier die ervoor zorgt dat het maagzuur niet terugstroomt naar de slokdarm. Bij jonge kinderen werkt deze sluitspier vaak nog niet voldoende en onstaat er reflux.

Men kan er het volgende aan doen.

Het hoofdeinde van het kind iets ophogen en de voeding indikken. Dit alles maakt het terugstromen moeilijker.

Helpt dit niet dan moet de huisarts of kinderarts medicijnen voorschrijven die zowel de maagzuurproductie als ook de sluitspierspanning verhogen. Voor adviezen zou ik eerst naar het consulatiebureau gaan.

Lees ook: